Randolph Caldecott și medalia care îi poartă numele

30 septembrie 2018

Randolph Caldecott, cel care dă numele binecunoscutului premiu, Medalia Caldecott, s-a născut în 22 martie 1846 în Marea Britanie și a murit în 12 februarie 1886 în S.U.A. A fost un foarte cunoscut și apreciat artist al vremii, mai ales datorită ilustrațiilor sale satirice, dar și a ilustrațiilor de carte. Cariera și-a început-o ca desenator și caricaturist pentru publicațiile locale, dar sub îndrumarea maeștrilor din epocă stilul său avea să evolueze, devenind încet-încet cunoscut ca ilustrator care și-a lăsat amprenta inclusiv pe câteva titluri pentru copii.

 

Astăzi unul dintre cele mai cunoscute premii îi poartă numele, numeroși scriitori și artiști putându-se lăuda cu Medalia Caldecott în palmares.

 

 

Sursă: Wikipedia   

            

 

Sursă: britannica.com

 

La imprintul Vlad și Cartea cu Genius printre medaliați se numără Philip C. Stead, autorul cărții „Amos e răcit", la care a lucrat împreună cu soția sa, Erin E. Stead, o poveste sensibilă despre prietenie și bucuria de a-i avea alături pe cei mai buni prieteni atunci când ai cea mai mare nevoie. Amos este îngrijitor la grădina zoologică și se bucură zi de zi de compania prietenilor săi: elefantul cu care joacă șah sau bufnița care se teme de întuneric. Într-o zi Amos nu poate însă sa mai ajungă la ele și atunci, ca niște buni prieteni animalele merg la el acasă ca să îi tină companie când răceala îl ține departe de ele.

 

O altă carte distinsă cu mențiunea Caldecott  este scrisă și ilustrată de Brendan Welzen -  „Cu toții au văzut o pisică". O carte care captivează prin multiplele perspective pe care le oferă. O pisică este, desigur, doar o pisică, care se plimbă agale pe alei, dar modul în care aceasta e percepută depinde doar de ochii privitorului.

 

Olivia" lui Ian Falconer este o altă minunăție de carte care nu a trecut neobservată de ochii criticilor și a fost premiatä cu mențiunea Caldecott. Adevărul este că o purcelușa atât de aleasă ca Olivia, iubitoare de artă și balet, ar fi fost imposibil de trecut cu vederea. Dacă un personaj atât de special este pus în valoare și de o grafică deosebită, atunci rețeta pentru o carte de succes, pe gustul copiilor, dar și a oamenilor mari, este garantată.

 

Maurice Sendak este unul dintre cei mai iubiți și mai apreciați scriitori ai secolului XX. Iar cartea sa, „Regele tuturor sălbăticiunilor” este o poveste minunată, publicată în peste 19 milioane de exemplare și care i-a adus autorului în anul 1964 Medalia Caldecott. La mai bine de 50 de ani de la prima ei apariție, cartea cucerește încă cititori mici și mari deopotrivă. Și dacă nu mă credeți, faceți cunoștință voi înșivă cu Max și veți vedea în ce lume minunată veți ajunge.

Genius la grădiniță (22) Recomandări (124) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART