Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise

de Oana Paraschiv11 aprilie 2024
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise

Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face referire la o perioadă mare de timp, țin să te anunț că nu ești singurul. Se pare că două treimi dintre adulții din toate țările dezvoltate nu reușesc să ajungă la cele opt ore de somn recomandate pe timpul nopții, recomandare ce vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății și din partea Fundației Naționale a Somnului.

Matthew Walker vorbește despre consecințele lipsei de somn și precizează în cartea Despre somn că doar șase sau șapte ore de somn pe noapte vă pot distruge sistemul imunitar, că somnul insuficient este un factor cheie al stilului de viață care duce sau nu la Alzheimer, că deteriorează nivelul zahărului din sânge atât de profund, încât ați putea fi considerați prediabetici. Acesta menționează și despre creșterea probabilității apariției blocajelor arteriale și a subțierii vaselor de sânge. Perturbarea somnului contribuie la accentuarea tuturor afecțiunilor psihiatrice, inclusiv despresia și anxietatea.

Ba mai mult, autorul este de părere că „prescrierea somnului” în rândul doctorilor ar putea fi în materie de sfaturi medicale, probabil cel mai lipsit de durere și plăcut de urmat. Cu aceeași problemă se confruntă și prințesa din cartea Omulețul Mâncă-Vise, lipsa somnului, mai exact visele urâte ce nu îi dădeau pace și astfel prințesa nu-și mai dorea să doarmă.

Ce ați spune dacă ar exista un leac împotriva viselor urâte? Copiii sunt sigură că l-ar căuta, așa că m-am gândit să le ușurez munca și să le spun chiar eu leacul, de fapt nu eu, ci Michael Ende și Annegert Fushhuber în cartea Omulețul Mâncă-Vise, un titlu pe cât de interesant, pe atât de potrivit pentru a surprinde de fapt mesajul poveștii.

Titlul este doar începutul originalițății și creativității autorilor pentru că odată ce deschizi cartea vei afla că există o țară unde somnul este cel mai important lucru pentru toți locuitorii, iar numele țării, Picotilanda, este dat tocmai pentru că locuitorii țării picotesc cât e ziua de lungă.

În această țară există castelul viselor unde trăesc regele și regina, alături de fetița lor, Somnoreaua, prințesa care avea coșmaruri. În întreg palatul era mare agitație, regele și regina căutau în toate colțurile lumii leac pentru problema micii prințese.

Aceasta nu își dorea să doarmă și vă imaginați ce tragedie era acest lucru în țara Picotilanda, unde oamenii acordau o importanță deosebită calității somnului, astfel cine dormea bine se trezea cu capul limpede, iar cel care avea somnul cel mai dulce devenea rege.

Tocmai din acest motiv, nici regele și nici regina nu mai aveau un somn dulce, fiind îngrijorați de lipsa de somn a prințesei care începuse să aibă și urmări, era din ce în ce mai palidă și trasă la față. Pentru că regele nu reușește să găsească un leac prin intermediul doctorilor și învățaților din regat, se hotărăște să plece chiar el în lumea largă pentru a găsi leacul care o va ajuta pe mica prințesă.

După cum am menționat, mica prințesă refuza să adoarmă pentru că se temea de coșmarurile ce le avea. Imaginați-vă, asta-i o treabă serioasă și pentru adulți, darămite pentru cei mici, tocmai de asta, cu toții au fost mai mult decât curioși să descopere dacă regele a găsit miraculosul leac.

A mers regele cale lungă, întrebând pe oricine îi ieșea în cale de leacul împotriva coșmarurilor. Ajuns într-un câmp mare, unde bătea un vânt rece ca gheața, vede în depărtare o arătare luminoasă care semăna cu un ciuline sau un arici deoarece avea capul plin de țepi.

Cine mă poftește la masă? Cine mă poftește la masă? striga mica arătare ce avea o gură hidos de mare. Auzind ce caută de fapt regele, mica creatură i-a cerut regelui paltonul, cizmele și bastonul pe care le-a transformat degrabă folosind o vrajă, în hârtie albă, pană de scris și o călimară, pe care s-a apucat să scrie o vrajă.

Să fie oare această vrajă leacul împotriva coșmarului? Omulețul Mănăncă-Vise, pentru că acesta era numele lui, l-a luat în spate pe rege și împreună au plecat spre împărăția regelui pentru că vraja trebuie rostită de cel care avea vise urâte.

Mâncă-Vise era înfometat, iar el doar vise urâte mânca, cu cât erau mai urâte, cu atât îi plăceau mai tare și cu cât erau mai multe cu atât era mai bine, Mâncă-Vise nu se sătura. Se spune că de atunci, ori de câte ori prințesei îi era frică rostea cu voce tare vraja, poftindu-l astfel pe Mâncă-Vise la masă. Nu l-a văzut niciodată, dar el era mereu acolo să o apere de coșmaruri.

Dar asta nu e tot, regele a poruncit ca povestea să fie scrisă cu tot cu vrajă și să fie tipărită într-o carte. Astfel, toți copiii din lume îl vor putea chema pe Mâncă-Vise atunci când au nevoie de el.

Și pentru că un rege a poruncit, s-a și isprăvit iar cartea a fost tipărită, vă las mai jos vraja, deși vă recomand și cartea, este plină de ilustrații sugestive și atractive pentru copii și nu doar pentru ei, eu cel puțin am fost fascinată de reprezentarea ilustrată a Picotilandei.

Ia-ți cu tine, Mâncă-Vise,

Cuțit de mărgăritar

Și-o furcuță de cleștar!

Cască-ti pliscul de clonțar!

Toate visele urâte

Înfulecă-mi-le iute-iute!

Curță-mi visele frumoase,

Să mă legene duioase.

Mâncă-Vise, Mâncă-Vise,

Te poftesc acum la masă!

Pornind de la cărticica pe care am citit-o azi, am trecut la un joc-exercițiu, în care au avut de selectat (colorat) lucruri care îi ajută pe ei să aibă un somn odihnitor, lucruri pe care le-au recomandat si prințesei Somnoreua după ce citește vraja lui Mâncă-Vise.

Alegerile au fost variate, astfel că unii preferă liniștea și întunericul, iar alții din contra, au colorat norișorul cu muzică la volum tare.

Pe tine ce te ajută să ai un somn odihnitor?

 

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

Michael Ende
Autor
Michael Ende
Cunoscutul scriitor german Michael Ende (12 nov. 1929 - 28 aug. 1995), devenit celebru mai ales prin romanele sale pentru copii, a fost, de asemenea,...
mai multe
Genius la grădiniță (22) Recomandări (124) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Genius la grădiniță #19 Trolul cu trei iezi
Genius la grădiniță #19 Trolul cu trei iezi de Oana Paraschiv 19 martie 2024
Era odată o capră care avea trei iezi...nu, nu, rectific. Era o dată un TROL cu trei iezi, da, asta e noua variantă, o reintepretare aș putea spune a...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART