Înapoi la școală! Trei recomandări de la Vlad și Cartea cu Genius

20 septembrie 2018
Înapoi la școală! Trei recomandări de la Vlad și Cartea cu Genius

An de an, în luna septembrie, pare că orice altceva intră în repaus și, cu mic cu mare, toată lumea își îndreaptă atenția spre cel mai important eveniment al toamnei: începutul de școală. Pentru unii cu emoții, pentru alții cu teamă de necunoscut, mersul la școală devine pentru cei mici și pentru părinți o adevărată încercare.

Și pentru că ne dorim să facem începutul de școală mai ușor și mai frumos, vă prezentăm trei cărți apărute la Vlad și Cartea cu Genius care vin în sprijinul părinților ce vor să le vorbească celor mici, pe înțelesul lor, despre problemele pe care le-ar putea întâmpina în această perioadă.

 

                                                       Crizantema nu s-a mai gândit că numele ei e absolut perfect. A știut că așa este.

 

Scrisă și ilustrată de Kevin Henkes, cunoscut cititorilor români pentru romanul „Anul lui Billy Miler‟, apărut la Editura Arthur în 2017, „Crizantema‟ a fost publicată pentru prima oară în anul 1991 și face parte dintre-o serie de cărți dedicate șoriceilor, pentru care autorul pare să aibă o mare pasiune.

 

        

 

Crizantema este unicul pui al familiei de șoricei și pornește în prima ei zi de școală cu mare bucurie: „și-a pus cea mai veselă rochiţă și a fost tare zâmbitoare‟, pregătindu-se ca pentru o mare sărbătoare. Dar copiii uneori pot fi ciudoși și răutăcioși și nemulțumiți și plini de prejudecăți, așa că nu contenesc cu glumele pe seama numelui Crizantemei. „— Dacă aș avea un nume ca al tău, l-aș schimba‟, îi spun colegele de clasă,  iar sărmana Cizantemă se pleoștește la gândul că numele ei e atât de lung încât abia își face loc pe ecuson. În zadar părinții îi spun că numele ei e perfect, mica șoricuță e atât de chinuită, încât seară de seară e măcinată de coșmaruri. Nici profesorii nu știu cum să o liniștească sau nu au timp pentru asta. Până într-o zi, când în clasă apare o profesoară pe care o admiră și o îndrăgesc cu toții. Le vorbește prietenos, deschis și firesc. Și are un nume de floare...

„Crizantema‟ este o carte sensibilă și sinceră despre greutățile pe care copiii le pot întâmpina la școală, despre cum pot deveni subiect de glumă, dar și despre cum pot depăși problemele, despre încrederea în ei înșiși și felul în care părinții trebuie să le fie mereu alături cu încurajări și multă, multă dragoste. Poate chiar și cu un Nu te supăra, frate! din când în când, înainte de culcare.

 

                                                          Pentru toţi profesorii neînţeleși și pentru elevii lor neînţeleși

 

Domnișoara învățătoare e un monstru!‟ Hmmm... Oare?

Peter Brown, un alt autor cunoscut de la Editura Arthur pentru romanul „Insula roboților‟, ne spune de această dată o poveste amuzantă despre felul în care copiii pot percepe imaginea profesorului. 

„Copiii care aruncă avioane de hârtie în clasă să-și ia gândul de la pauză‟, tună domnișoara Kirby, cea care îi dă fiori bietului Bobby zi de zi la școală. Și de parcă o săptămână de coșmar nu ar fi fost de ajuns, băiețelul dă nas în nas cu îngrozitoarea învățătoare și sâmbătă dimineața, în parcul în care își petrece timpul liber. Ar fi vrut s-o rupă la fugă, „să sape o groapă și să se ascundă‟, dar până la urmă tot ce face este să ridice mâna și să spună bună ziua. Și odată gheața spartă, mai lipsește doar o pălărie luată de vânt, un loc preferat pe care să-l împărtășești cu cel de lângă tine și, bineînțeles, un avion de hârtie, pentru ca cei doi, un elev înspăimântat și o învățătoare înspăimântătoare să devină prieteni. Așa cum spune și Peter Brown, „Și eu pot fi un monstru uneori! Nimeni nu-i perfect!‟, însă dacă încerci să-l înțelegi pe cel de lângă tine îți poți schimba perspectiva.. Dacă aveți acasă un micuț intimidat de educatoare sau de învățătoare, citiți împreună cartea lui Peter Brown, „Domnișoara învățătoare e un monstru‟, și, cine știe, poate în cele din urmă cei doi vor deveni prieteni.

                                    

 

                                                   

                                                             Poate dacă m-ascund sub plăpumioară, toată lumea o să dispară.

 

Rob Scotton ne face cunoștință cu cel mai strașnic cotoi. „Splat, un cotoi ca un zgâmboi‟, face parte dintr-o întreagă serie dedicată pisicosului personaj. Pe site-ul editurii Vlad și Cartea cu Genius găsiți și un volum tematic de Crăciun peste care merită să vă aruncați un ochi. În volumul de față avem de-a face cu un text vioi care abordează într-o notă amuzantă teama ce poate însoți prima zi de școală. Dar cel mai ușor poți trece peste frici dacă le râzi în față. Asta pare și deviza lui Scotton, care desăvârșește textul cu ajutorul unor ilustrații delicioase, cu personaje a căror expresivitate amuză și înduioșează în egală măsură. Cum apare prima zi de școală pentru micuțul Splat? Cam așa cum poate fi pentru orice prichindel. Dacă ar avea o codiță ca a lui Splat, probabil că i s-ar zburli de îngrijorare, ar face orice ca ziua să stea în loc și, mai ales, ar avea o sumedenie de obstacole închipuite de depășit. E ceva necunoscut, deci aproape sigur periculos. Dar, la fel ca Splat, poate are norocul să-și aducă la școală cel mai bun prieten, sau poate vor merge măcar o bucată de drum împreună, sau, și mai bine, poate chiar găsește acel lucru minunat care să-l apropie pentru totdeauna de ceilalți copii din clasă și dintr-odată diminețile vor deveni mult mai luminoase.

                                                                        

 

Vă dorim o toamnă frumoasă, cu necunoscuturi îmblânzite, cu mulți prieteni și cu multe povești!

 

 

 

 

Genius la grădiniță (22) Recomandări (124) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART