Idei de lectură

28 noiembrie 2018
Idei de lectură

Există cărți care trec de la o generație la alta fără să-și piardă farmecul. Există autori care nu sunt niciodată demodați și copii care ajung să iubească literatura datorită lor. Mai există traducători și oameni din spatele cărților care fac ca bucuria să devină tangibilă pentru cititori. Dintre toate aceste bucurii pline de cuvinte și imagini azi ne oprim la cinci titluri care trebuie să-și facă loc în biblioteca oricărui copil.

 

Cotoi cu pălărioi de Dr. Seuss a fost publicată prima oară în 1957 și se pare că nu a fost deloc un lucru ușor pentru că, fiind o carte destinată copiilor care abia învață să citească, autorul s-a văzut nevoit să lucreze cu un număr limitat de cuvinte. Așa a apărut titlul original, Cat in the Hat, cat și hat fiind primele două cuvinte din listă care rimau. Dincolo de minunatele personaje, replicile savuroase și situațiile amuzante, dincolo de plăcerea pură a lecturii, cartea poate ridica și o serie de întrebări și teme la care vă puteți opri și pe care le puteți discuta cu micul cititor. Pe scurt, un motan apare pe neașteptate în casa a doi copii, rămași singuri și care încearcă să facă față unei zile plictisitoare, de stat în casă, din cauza vremii ploioase. Cotoiul cu pălărioi apare de nicăieri și le promite celor doi o zi plina de distracție. În loc de asta, stârnește un tărăboi în toată regula, iar sigurul care pare să-și dea seama de amplitudinea dezastrului este peștișorul familiei, un personaj atât de bine construit încât îl egalează pe cotoi. Și așa răsar pe rând tema încrederii, a responsabilității, a judecării corecte a unui comportament, iar prin întrebarea de la finalul textului, “Tu ce-ai face dacă mama ta / Te-ar întreba pe tine?”, Dr. Seuss îi provoacă pe cei mici să tragă propriile concluzii referitoare la minciună și consecințele ei.

 

 

             

 

 

Cotoi cu pălărioi se întoarce este la fel ca volumul precedent, întâi de toate educativă. Faptul că educația se face cu multe zâmbete este doar o calitate a lui Dr. Seuss. Și de această dată Cotoiul cu pălarioi pare pus pe fapte mari. Dă iarăși buzna în casă chiar dacă cei doi frați sunt cât pot de precauți. Cotoiul însă, la fel cum ne-a obișnuit, face din nou numai pocinoage, și cu chiu, cu vai o scot frățiorii la capăt până la venirea mamei. Ca să îndrepte toate relele făcute, Cotoiul are drept ajutoare pisicuți foarte destoinici, mulți cât toate literele alfabetului.

 

Tu ești mămica mea? de P.D Eastman se adresează, la fel ca celelalte două titluri mai sus menționate, cu precădere preșcolarilor, copiilor care abia învață să citească. Corpul de literă este mare și accesibil lor, textul este puțin și repetitiv, tocmai pentru ca cei mici să rețină mai ușor informațiile. În plus, devenind cumva intuitiv, copiii capătă satisfacția înțelegerii firului narativ și nu-și pierd răbdarea în așteptarea finalului. De altfel, un lucru imposibil, pentru că personajul principal, un pui abia ieșit din găoace, pleacă într-o aventură fabuloasă pentru el, în urma căreia cunoaște o sumedenie de animale și află multe lucruri despre sine. Atunci când se trezește fără mama plecată să-i aducă de mâncare, puișorul nu poate rămâne liniștit în cuib și pleacă în căutarea ei, întrebând fiecare vietate întâlnită – „Tu ești mămica mea?”. Deși, așa cum spuneam, textul are dimensiuni reduse, copiii se aleg cu multe informații, dar mai ales cu bucuria de întâlni un text amuzant. În plus, după atâtea peripeții, vor aștepta cu mare nerăbdare să vadă ce s-a ales de toată aventura curajosului pui.

 

 

 

 

Poveşti pentru copii mai mici de 3 ani... sau mai mari

Eugène Ionesco este cunoscut publicului pentru piesele de teatru care se adresează în special adulților. Însă dincolo de „Cântăreața cheală”, „Scaunele” sau „Rinocerii”, Ionesco aduce publicului mic-mic o carte deosebită, cu o poveste în care cititorul adult va recunoaște amprenta cunoscutului scriitor. Și cum seara se spun cele mai frumoase povești, pregătiți-vă să pășiți într-o lume fascinantă, deloc așa cum o știm. Poate că nici nu sunt doar povești. În lumea lui Ionesco, ilustrată de Etienne Delessert, totul este posibil. De exemplu, toate personajele pot avea același nume, telefonul se poate numi brânză, iar brânzei i se poate spune cutiuță muzicală. Pentru că orice poveste este până la urmă doar un joc, iar cei mici se vor bucura de acest joc întortocheat pe care îl regăsim adesea și în imaginația lor. În plus, nu poate fi un mod mai frumos de a-i familiariza cu stilul literar al marelui Ionesco, decât dacă se lasă călăuziți de un personaj minunat, Josette, o fetiță de trei ani căreia tatăl îi spune cele mai curioase povești.

 

             

 

Kobi Yamada este autorul mai multor cărți inspiraționale. Despre cartea sa, Ce poți face cu o idee?, spune că a avut un impact pozitiv asupra multor copii care, descoperind că vocea și ideile lor joacă un rol important în lumea din jur, au căpătat mai multă încredere în ei înșiși. În plus, crede că o idee este un dar deosebit de frumos pe care să-l oferi lumii. Și tot ce trebuie să facem este să fim dispuși să ne primim ideile cu brațele deschise atunci când se ivesc în viața noastră. Așa cum spuneam, „Ce poți face cu o idee?” este o carte inspirațională care se adresează copiilor preșcolari pe care vrem să îi învățăm că orice vis pornește de la o idee, și nu poate exista fericire mai mare ca atunci când visele tale, și chiar și ale celor din jur, devin realitate cu ajutorul ideilor pe care ai putea îndrăzni să le transformi în realitate.

 

Theodor Seuss Geisel
Autor
Theodor Seuss Geisel
Theodor Seuss Geisel a fost un autor cunoscut mai ales pentru cărţile pentru copii semnate cu pseudonimul Dr. Seuss. Printre titlurile sale se numără...
mai multe
Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART