Genius la grădiniță #8 Crăciunozaurul

de Oana Paraschiv04 ianuarie 2024
Genius la grădiniță #8 Crăciunozaurul

Suntem în luna ianuarie, după o bine meritată vacanță de iarnă. Sărbătorile au trecut, Moșul ne-a lăsat cadourile, iar eu le-am pregătit celor mici o lectură cel puțin interesantă. Luna decembrie a fost dedicată minunilor, pregătirilor și împreună am descoperit cum Splat, Porc, Olivia și chiar Grinch au întâmpinat Crăciunul.

Pentru că au fost atât de fascinați de magia și frumusețea sărbătorilor, le-am pregătit o altă poveste cu tematică crăciunistică. Cartea aleasă îmbină două dintre interesele lor: Crăciunul și dinozaurii. Când avem drept temă de studiu dinozaurii, interesul și implicarea sunt la nivel maxim.

Astfel, cartea Crăciunozaurul scrisă de Tom Fletcher și ilustrată de Shane Devries, este una dintre propunerile mele de lectură pentru cei mici. Povestea urmărește aventura unui dinozaur, un dinozaur special - unul dintre ajutoarele lui Moș Crăciun - pe nume Crăciunozaurul, dar nu doar asta, rămâne să aflați mai târziu firul real al poveștii.

La Polul Nord, unde pregătirile pentru noaptea de Ajun sunt în toi, Crăciunozaurul are un vis: să zboare și el alături de renii Moșului, trăgând la sănioară. Astfel, în frunte cu Moș Crăciun, toată lumea caută soluții pentru a îi îndeplini visul dinozaurului.

Aero-mâncarea este prima variantă, care nu se dovedește foarte eficientă, tocmai de asta micului dinozaur nu-i rămâne altceva de făcut decât să aștepte Crăciunul următor. Copiii vor regăsi în ilustrații cu ce își ocupă restul anului Moșul și ajutoarele lui, spre exemplu, vara se relaxează la soare pe sezlong și se bălăcesc.

Crăciunul sosește, iar Moșului îi vine o altă idee pentru a îi îdeplini visul dinozaurului: să gândească un gând ferice. Oare asta să fie rezolvarea? Să te gândești cu ardoare și insistență la ceva și asta să fie tot pentru a face ca visul să devină realitate?

După cum vă așteptați deja, din păcate nici această idee nu a avut reușită, Crăciunozaurul fiind nevoit să mai aștepte încă un an până la venirea următorului Crăciun. Următorul an îi găsește pe toți construind din lemn aripioare pentru micul dinozaur, aripioare care nu l-au ajutat nici de data aceasta.

Văzând tristețea de pe fața dinozaurului, Moșului îi vine o altă idee: micul Crăciunozaur să stea alături de Moș în sanie. Noua experiență, zborul cu sania, dar și opririle la toate casele pentru a lăsa cadouri l-au făcut foarte fericit pe micul dinozaur. Atât de fericit, încât la un moment dat cade pe un coș, iar Moșul merge mai departe, neștiind că are un mesager în minus.

Abia din acest moment ni se dezvăluie adevăratul mesaj al poveștii. Dacă ai crezut vreun moment că această poveste este despre cadouri, Moș Crăciun sau despre Crăciun vreau să îți ștergi această ipoteză din minte și să te anunț că nu este despre niciuna dintre cele enumerate mai sus.

Am ales această carte tocmai datorită modului inedit în care sunt prezentate empatia, prietenia și, de fapt, adevărata valoare a lucrurilor.

Căzătura dinozaurului este punctul culminant al poveștii în care copiii vor avea surpriza unei întâlniri cel puțin emoționante dintre micul dinozaur și un băiețel. Pe când Crăciunozaurul își dorea să zboare, întâlnește un băiețel care nu putea merge, fiind într-un scaun cu rotile.

Mesajul poveștii e cuprinzător și impresionant. Uneori avem tendința să „alergăm” după visuri, uitând să ne bucurăm de ceea ce avem. Micul dinozaur descoperă că este mai norocos decât credea pentru că el, spre deosebire de băiețe, poate merge.

Fiind foarte empatici, copiii m-au întrebat imediat ce a pățit băiețelul, lucru pe care nu am intenționat să-l evit, ba din contră, consider că e important ca ei să înțeleagă și să empatizeze cu astfel de cazuri.

Crăciunozaurul și băiețelul se împrietenesc, cel din urmă încercând să îl ajute pe dinozaur să își îndeplinească visul.

Pentru că nu degeaba se spune că noaptea de Crăciun este magică, băiețelul se gândește că dacă renii pot zbura datorită credinței copiilor în Moș Crăciun, atunci și Crăciunozaurul ar putea dacă credința băiețelului în acest lucru va fi împărtășită.

Nu mică le-a fost uimirea copiilor când au văzut că nu doar Crăciunozaurul poate zbura, dar și că scaunul cu roți al băiețelului era pe post de sanie, pornind amândoi în zbor în văzduhul cerului, spre acel loc plin de magie (și zăpezi până la coate!) - Polul Nord.

Finalul aduce o altă idee cuprinzătoare: Pentru cei ce cred, dorința e motorul cel mai bun. Ne amintește și nouă, adulților, cât de important este să crezi în ceea ce faci, în ceea ce vrei, dorința fiind cel mai mare avantaj sau, și mai bine spus, motorul care duce la îndeplinirea obiectivelor.

Activitatea pe baza cărții a fost una practică, de realizare a unei secvențe din carte, dar și a momentului în care povestea a luat o altă întorsătură. Am ales căzătura dinozaurului pe coș, iar ca materiale am folosit:

- carton colorat

- acuarele

- pensule

- carioci

- lipici

Au fost foarte atenți la detalii, iar lucrările lor au fost la fel de minunate precum mesajul emoționant al poveștii.

Apropo știți ce mai e frumos la Crăciun? Că după ce trece urmează altul. Noi am făcut socoteala și mai sunt doar 357 de zile până la Crăciun. Nu uitați să fiți la fel de buni în fiecare zi, nu doar de Crăciun!

 

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

Tom Fletcher
Autor
Tom Fletcher
Tom Fletcher (n. 17 iulie 1985, la Harrow, Marea Britanie) este cântăreț, chitarist, autor de versuri pentru piese muzicale, scriitor și vlogger pe Yo...
mai multe
Genius la grădiniță (23) Recomandări (125) Interviuri (9) Noutăți (32) Titluri în focus (113) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (79)
Genius la grădiniță #23 La Paști
Genius la grădiniță #23 La Paști de Oana Paraschiv 30 aprilie 2024
Cum reacționează o găină când își vede ouăle pe masa de bucătărie, toate colorate și decorate de sărbătoare? În realitate, nici nu ar observa într-ade...
Mai multe
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART