Genius la grădiniță #19 Trolul cu trei iezi

de Oana Paraschiv19 martie 2024
Genius la grădiniță #19 Trolul cu trei iezi

Era odată o capră care avea trei iezi...nu, nu, rectific. Era o dată un TROL cu trei iezi, da, asta e noua variantă, o reintepretare aș putea spune a clasicii povești pe care o știm cu toții Capra cu trei iezi.

Trolul cu trei iezi, scrisă de Mac Barnett și ilustrată de Jon Klassen, aduce în atenția copiilor urmările lăcomiei. Dar să începem cu începutul și să vă spun puțin despre cartea aleasă pentru momentul de lectură din această săptămână.

Începem cu personajul negativ, trolul, care îi ajută pe copii să descopere ce înseamnă să fii mândru și lacom. Trolul trăia sub un pod unde aștepta cu disperare ca cineva să treacă podul pentru a avea și el o masă bogată. 

Ilustrațiile cu trolul sunt foarte sugestive așa că putem vedea un trol mare și murdar, care trăiește înconjurat de noroaie și care este pregătit în orice moment să mănânce orice sau pe oricine va traversa podul, având chiar și tacâmuri în mână și o bavețică la gât ca să nu se murdărească.

Astfel, trolul din poveste este de fapt imaginea lupului din povestea Capra cu trei iezi și el la fel de dornic să mănânce orice vietate reușește. Și pe când trolul aștepta, aude deasupra podului pași: TROPA-TROP! un pui de ied trecea.

Vicleanul trol nu scapă ocazia și imediat încearcă să-l convingă pe ied, în rime chiar: Cobori în jos, ieduț nurliu, cobori la mine în meniu: cu sos de miere vei fi bun. Dar se pare că micul ied din familia Gruff este foarte isteț și cu inteligență reușește să-l convingă pe trol că următorul ied care va trece, fratele lui mai mare, este mult mai gras și mai gustos.

Aici intervine lăcomia trolului, care cu gândul la ceva mai delicios și mai mare, se lasă păcălit de ieduț și se hotărăște să îl aștepte pe celălalt ied. Trolul nu numai că nu se simte păcălit, ba crede că el este cel care l-a păcălit pe ied, mândria și aroganța lui împiedicându-l să vadă de fapt realitatea.

Tot lăcomia îl face pe Trol să renunțe de bună voie de la cea de-a doua ocazie de a avea o masă bogată, pentru că se lasă păcălit si de cel de-al doilea ied din familia Gruff. Trebuie să menționez si minunatele versuri cu care Trolul încerca să își ademenească hrana: cobori în jos, ieduț nurliu, să te prepar așa cum știu: cu rozmarin, cu pătrunjel, cu sos tartar, sos bechamel.

Dar decizia de a îl aștepta pe cel de-al treilea ied îi aduce trolului sfârșitul. Cel de-al treilea ied se dovedește a fi un ied foarte mare, care nu numai că îl intimidează pe Trol cu dimensiunea lui, dar îl și împunge cu coarnele azvârlindu-l în trei cascade, una mai mare decât alta. 

Nu se știe ce s-a ales de bietul trol, care se spune că a plutit mult pe râu în jos. Însă în carte ni se spune ce s-a întâmplat cu cei trei iezi, ei încă sunt acolo unde pasc după pofta inimii și se fac grași și frumoși. Autorul le transmite copiilor că dacă doresc pot merge să îi viziteze, dar înainte de asta au un pod de traversat.

Povestea trolului le prezintă copiilor lupta dintre bine și rău, din care binele iese întodeauna învingător.

Li se mai arată și consecințele lăcomiei: trolul din cauza orgoliului și mândriei nu se mulțumește cu o masă mică si firavă, în întruchiparea ieduțului și tocmai asta îi aduce sfârșitul. Cei trei iezi le arată copiilor că întodeauna argumentele solide te ajută să ieși dintr-o încurcătură.

Chiar dacă nu are aceeași morală ca povestea Capra cu trei iezi, și anume că nu trebuie să ieși din cuvântul mamei și povestea trolului are o morală: binele învinge întodeauna, iar râul este pedepsit printr-un fel sau altul.

Activitatea practică inspirată din carte am ales să fie un joc de rol, acesta fiind foarte îndrăgit de copii. Pe lângă un mod organizat de a realiza activități, vine și în sprijinul dezvoltării sociale și emoționale a copiilor.
Interpretarea unui rol îi împinge către ieșirea din zona de confort, îi pun în fața unui public, colegii lor, iar asta îi ajută la gestionarea emoțiilor.

Pe lângă dezvoltarea socială și emoțională, jocurile de rol încurajează imaginația și creativitatea, copiii de multe ori improvizând, acestea fiind de fapt momentele delicioase, pe care recunosc, le aștept de fiecare dată.

Competențele lingvinstice și de comunicare sunt îmbunătățite prin intermediul acestor jocuri, copiii experimentând și învățând despre puterea limbajului. Astfel, au avut de realizat măști ale personajelor din poveste, cei trei iezi și lacomul trol.

Activități de decupare, asta a presupus realizarea măștilor și sunt excelente pentru dezvoltarea motricității fine și de dobândire a deprinderilor psihomotrice, de mânuire a materialelor și intrumentelor. Se pare că trolul nu i-a speriat, din contră, toată lumea a vrut să interpreteze rolul acestuia, iar partea amuzantă a fost că a au vrut să le mai citesc versurile în care trolul îi cheamă pe iezi „la masă”.

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

Mac Barnett
Autor
Mac Barnett
Mac Barnett a scris multe bestselleruri New York Times pentru copii, printre care Extra Yarn, ilustrat de Jon Klassen, care a câștigat în 2013 Caldeco...
mai multe
Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART