Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte

de Oana Paraschiv13 martie 2024
Genius la grădiniță #17 E un dragon la tine-n carte

Dacă ți-aș spune că ceea ce urmează să citești te-ar surprinde, m-ai crede? Ai mei curioși au fost mai mult decât nerăbdători să descopere ce poate fi atât de surprinzător. Am o folosit o carte interactivă, teribil de amuzantă și mega simpatică, E un dragon la tine în carte scrisă de Tom Flecher și ilustrată de Greg Abbott.

Coperta e tare colorată, iar pe ea se află un dragon tare drăgălaș care parcă îți cere o îmbrățișare, eu cel puțin asta simt când mă uit la el, este pur și simplu adorabil. Trebuie să vă spun că atunci când am citit-o, am fost parte din poveste, un participant activ la firul întâmplărilor, cartea fiind formulată sub forma unor replici adresate cititorului.

Încă de la prima pagină ești rugat să nu care cumva să dai pagina dar pentru că starea de curiozitate a fost activată, nu te poți abține și astfel devii parte din poveste. Dacă nu ai da pagina, povestea nu ar continua.

Așa cum vă spuneam, după ce încalci prima rugăminte, aceea de a nu da pagina, o întâlnești pe puiuța de dragon pe care autorul te îndeamnă să o gâdili pe năsuc. Să vă ma spun că toată lumea a vrut să facă asta? Dar se pare că atâta gâdilat îi provoacă dragoniței un mare strănut care declanșează o flacără.

Sarcina copiilor este să stingă flacăra cu o suflare - tare distractiv a mai fost când suflatul lor nu a făcut decât să aprindă și mai mult flăcările - însă ni se spune că dacă întoarcem pagina acestea se vor stinge, așa că ne-am conformat, dar din păcate focul era și mai mare.

Se pare că problema incendiului s-ar putea rezolva printr-un exercițiu de imaginație - un balon plin cu apă poziționat exact în mijlocul paginii. Și pentru că imaginația e unul din punctele lor forte, am avut parte de multe baloane imense și colorate. Ba chiar au fost invitați să-l spargă, atingând balonul din ilustrații, unde din nou toată lumea a vrut să facă POC!

După reușita cu flăcările de incendiu au fost invitați să bată palma cu dragonița drept felicitări. Dar pentru că și-au demonstrat abilitatea în imaginație, autorul îi invită să o mai facă o dată, de data aceasta cu ceva bun pentru mica Dragoniță care este tare flămândă.

La acest exercițiu, trebuie să recunosc, toți am înghițit în sec. Cine rezistă unui cornet mare, îndesat cu trei cupe de înghețată cu căpșuni și ciocolată? Și nu numai asta, celor trei cupe li se adaudă și crănțănele.

Dar după atâta înghețată, dragonița noastră a obosit și are nevoie de ajutor pentru a decola spre casă. Pentru a o ajuta avem o nouă sarcină, să fluturăm coperțile cărții în sus și în jos. Și pe când dragonița își ia zborul și toți ne luăm la revedere, dăm pagina și descoperim alte ouă de dragon.

Sfârșitul poveștii ne surprinde cu mulți puiuți de dragon la fel de simpatici ca mica dragoniță și cu un sfat tare amuzant Cred că e momentul să închizi cartea. Cu grijă...

După ce am închis cartea cu grijă, așa cum am fost sfătuiți, am trecut la asigurarea perfomanței, mai exact, ce au înțeles din conținutul cărții, ce le-a plăcut cel mai mult, care li s-a părut lor că a fost cel mai amuzant moment.

Alegerile unui moment amuzant au fost foarte diverse, fiecare având câte un moment preferat, însă când au menționat de dragonița sătulă, cu burtica plină de atâta înghețată, m-am decis să îi anunt la ce activitate practică m-am gândit să realizăm.

Am pregătit pe masă materialele și i-am lăsat să intuiască. Au avut nevoie de:

- coifuri

- baloane

- lipici

- pom-pom

- lipici

Dacă și tu crezi că m-am gândit la o petrece, să știi că nu ești departe de ipotezele copiilor, aceștia fiind siguri că asta urmează, dar le-am promis pe alta dată o petrece, acum urmând să realizăm înghețata pe care mica dragoniță a devorat-o.

Baloanele au fost multe si colorate, fiecare culoare fiind de fapt o aromă, iar asta le-a dat puțin de gândit, nu e ușor să alegi din atâtea arome: vanilie, ciocolată, zmeura, fructe de pădure, chiar și caramel sărat.

Vă imaginați că toată lumea a vrut cât mai multe arome, astfel cele trei cupe de înghețată au fost „umflate” și lipite în coiful pentru petrecere. Și desigur, nu am uitat de crănțenelele de pe înghețata dragoniței care ne-am imaginat că sunt pom-pom-urile.

Treabă bună a ieșit din toată imaginația și seriozitatea cu care și-au realizat înghețatele, vă las mai jos delicatesele.

Eu una recunosc, după terminarea programului m-am oprit în supermarket să-mi iau o înghețată, vă sfătuiesc să aveți și voi înghețată după terminarea lecturii, dragonița reusind să îți facă cu adevărat poftă de una.

 

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

Tom Fletcher
Autor
Tom Fletcher
Tom Fletcher (n. 17 iulie 1985, la Harrow, Marea Britanie) este cântăreț, chitarist, autor de versuri pentru piese muzicale, scriitor și vlogger pe Yo...
mai multe
Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART