Cărți de Crăciun pentru cei mai mici cititori

04 decembrie 2018
Cărți de Crăciun pentru cei mai mici cititori

Amuzante, frumos ilustrate, sugestive și perfecte pentru zilele frumoase de decembrie, cărțile de iarnă pentru cei mai mici cititori de la editura Arthur sunt alegerea perfectă pentru pus în ghetuțele de Moș Nicolae sau sub bradul de Crăciun.

 

În cele ce urmează, îți vom prezenta cinci cărți perfecte pentru copiii care încă mai cred în magia Crăciunului și pentru părinții care cred că iarna nu are niciun farmec fără degete înghețate în mănuși, oameni de zăpadă și povești cu final fericit.

 

Ziua în care a nins (0-3 ani) de Ezra Jack Keats, o carte câștigătoare a Medaliei Caldecott, prezintă prima experiență cu zăpada a unui băiețel. Îmbrăcat în costumașul său roșu, Peter experimentează toate plăcerile copilăriei legate de zăpadă: lasă urme, scutură pomii, face îngeri, se uită la copiii mari care se bulgăresc, alunecă la vale pe derdeluș și chiar își face un bulgăre pe care îl pune în buzunar să-l ia acasă. După ce mama îl dezbracă pe băiețelul ud și înfrigurat și îl bagă la baie, Peter își caută bulgărele să se joace cu el, însă ia bulgărele de unde nu-i! Din fericire, afară mai e destulă zăpadă pentru ca Peter să își facă bulgări noi și să iasă din nou la joacă, să se bucure de iarnă.

 

                

 

Crăciun fericit, Splat! (3-5 ani) de Rob Scotton e despre un motan care se teme că n-a fost suficient de cuminte ca să vină Moșul și să-i aducă ce i-a cerut în scrisoare. Splat nici măcar nu are pretenții anume, el doar își dorește un cadou mare. Iar ca să-l primească, e dispus să fie cel mai cuminte motan până când vine Moșul. Numai că se dovedește tare obositor să fii cuminte, mai ales când speli vasele deja spălate, împodobești bradul deja împodobit și încerci să cureți aleea plină de zăpadă. Voi ce ziceți, o să primească Splat cadoul mare mult-dorit sau nu e pe lista Moșului cu motani cuminți?

 

Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele de Matei Vișniec (5-7 ani) este, de fapt, o piesă de teatru și un material educațional excelent pentru grădinițe și școli, deoarece este o poveste despre generozitate și sacrificiu de sine, dar și despre forța interioară care te duce la destinație, oricâte obstacole ai înfrunta.

Omul de zăpadă, în prag de primăvară, nu știe că Soarele îl va topi și, dornic să-l întâlnească, pleacă în căutarea lui, tocmai când prima rândunică s-a întors și primul mugure a plesnit pe ramura unui copac. Pe drum, omul de zăpadă își dăruiește animalelor nevoiașe tot ce are mai de preț: mătura i-o dă rândunicii pentru cuib, nucile unei familii de marmote, morcovul unui iepure, fularul și căciula unui lup. Însă nu vă întristați, omul de zăpadă nu va sfârși într-o băltoacă topită de soare, ci va fi transformat într-un vis și iarna viitoare va reveni alături de copii. Natura, în ciclicitatea sa, se asigură că generozitatea omului de zăpadă nu va fi uitată niciodată.

 

               

 

Expresul Polar (6-8 ani) de Chris van Allsburg este o poveste despre un băiețel care călătorește la Polul Nord cu un tren special care se numește Expresul Polar. Călătoria este una minunată, prin păduri pline de zăpadă, pe dealuri și prin pustiuri, în timp ce, în tren, copiii se delectează cu bunătăți de Crăciun precum ”bomboane umplute cu nuga albă ca zăpada și cacao caldă și densă ca bucățile de ciocolată topită.” Odată ajuns la Polul Nord, protagonistul nostru se întâlnește cu Moș Crăciun care îi dăruiește exact ceea ce acesta și-a dorit: nu ceva scump, vreo jucărie exorbitantă, ci un clopoțel de argint de la sania Moșului. Însă exact când să se îmbarce înapoi în trenul spre casă, băiatul descoperă că a pierdut clopoțelul fermecat. Vă las pe voi să descoperiți dacă eroul nostru își mai găsește clopoțelul și care este semnificația acestui dar minunat. Cartea a fost transformată și în film, în mai multe variante, și cu siguranță o să vă placă.

 

Când a furat Grinch Crăciunul (6-100+ ani) de Dr. Seuss este o carte minunată la orice vârstă. Orice om, copil sau adult, va găsi ceva care să-i placă în această carte: fie rimele frumoase, povestea emoționantă, personajul cinic dar totuși ușor de simpatizat al lui Grinch, Crăciunul minunat al celor din Cinești, finalul optimist – toate îți vor atinge o coardă sensibilă.

Mai e cineva care nu știe cine e Grinch? Monstrulețul care ”detestă Crăciunul mai mult ca orice pe lume”? Când Grinch încearcă să distrugă Crăciunul celor din Cinești, furându-le cadourile și decorațiunile, descoperă cu uimire că sărbătoarea vine și fără cadouri și că adevăratul spirit al Crăciunului e în inimile oamenilor. Și chiar și în inima lui, cea cu trei numere mai mică, care începe brusc să crească, chiar în momentul în care Grinch află că:

”Poate Crăciunul nu vine din prăvălie,

Poate... poate-i chiar mai mult decât ce pare să fie!”

Tocmai a fost lansată o animație nouă cu Grinch, așa că mergeți fuga să-l vedeți, numai și numai după ce ați citit cartea, desigur!

 

                                                                                                                                                         Un text scris de Laura Frunză

Genius la grădiniță (22) Recomandări (124) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART