Prieteni mici, prieteni mari. Interviu cu Sabina Dan

23 iunie 2022
Prieteni mici, prieteni mari. Interviu cu Sabina Dan

În a doua săptămână de vacanță am invitat-o pe Sabina Dan să ne vorbească despre ce înseamnă prietenia pentru prichindeii de grădiniță, cum interacționează în activitățile de grup și cum a fost reîntoarcerea la clasă după o pauză lungă și neașteptată.

Numele meu este Sabina Dan, sunt profesor în învățământul preșcolar la Centrul educațional de inspirație finlandeză, SEVA, din Ploiești, preschool teacher cum îmi place mie să spun pentru că sună mult mai relaxat și mai... cool. :) Pe lângă meseria de profesor, sunt antropolog, am terminat departamentul de Studii culturale- Etnologie din cadrul Facultății de Litere a Universității București și Masteratul de Etnologie Antropologie Culturală și Folclor. În timpul liber sunt consilier vestimentar, terminând cursul The complete stylist cu Maurice Munteanu și Fashion as Design by MOMA și content creator de aproximativ 7 ani.

Ca adulți, nu e deloc ușor să vorbim depre prietenie, cu atât mai mult să le explicăm celor mici ce este ea și care sunt tipurile de prietenie și ce implică ea. E drept că dacă mi-ar fi spus cineva acum mulți ani că prietenia este pentru noi o continuă oportunitate de învățare, aș fi spus că da. Prietenia are un rol extrem de important încă din primii ani de viață, iar familia alături de cadrele didactice au responsabilitatea de a desluși împreună cu cei mici câteva dintre tainele ei.

De foarte multe ori, mai ales în contextul ultimilor ani în care viața nu a mai decurs chiar așa cum o știam, relațiile de prietenie nu au mai avut prilejul să ia naștere în afara colectivității clar definite (școală/grădiniță) și mulți copii au pășit sfioși pe ușile grădiniței pentru prima dată în viață, cu puțină experiență sau deloc în ceea ce privește relaționarea cu alți copii. Este o problemă comună și dacă ar fi să fac o recomandare părinților în acest sens, îi pot doar ruga, din suflet, să ofere copilului, indiferent cât de mic este, oportunități de interacțiune cu alți copii. Chiar și înainte de a putea să se exprime în cuvinte. Acest tip de interacțiune îi va ajuta în timp, să nu fie doar buni observatori, ci să își antreneze inteligența emoțională.

 

 

Așadar, revenim la primii pași în grădiniță, indiferent de vârstă, deoarece nu toți copiii încep grădinița la 2 sau 3 ani. Totul variază, mai ales în sistemul privat. Copiii care au interacționat foarte puțin cu alți copii vin cu o anxietate în bagaj, pe lângă gustărică și schimburi. O teamă de nou, o dorință de cunoaștere și totuși o reținere extrem de mare. Cartea Veverița Tremurici își găsește un prieten este ideală pentru a-i ajuta pe cei mici să se relaxeze și să se deschidă noilor oportunități. Mai mult decât atât, e o carte care demontează ideile perfecționiste și care îi îndeamnă pe cei mici la toleranță și la a privi prietenia în ansamblul ei, cu bune și rele, cu lucruri care ne plac și care nu ne plac la ceilalți. Nimeni nu este perfect și e foarte benefic pentru cei mici să înțeleagă acest fapt.

Prietenii sunt diverși. Unii sunt mai capricioși, alții mai introvertiți, alții au nevoie mai mare de atenție și alții sunt posesivi. În primii ani din viață, cei mici își construiesc, pas cu pas, personalitatea și până la definirea acesteia trec prin multe etape. Există adesea situații în care prieteniile cele mai capricioase se transformă în lecții importante pentru viitorii școlari.

(NU) suntem prieteni e o carte simpatică pentru prietenii posesivi. E delicioasă și amuzantă, mai ales că, în general, cei mici se pot identifica ușor cu anumite personaje. Le este la îndemână să conștientizeze anumite gesturi care le sunt specifice, prin intermediul unui personaj și acest lucru îi ajută mult. Cartea (Nu) suntem prieteni e perfectă atât pentru prietenii posesivi, cât și pentru cei ce se tem de noi prieteni. Odată găsit un prieten bun, e greu să mai accepți că el poate fi prieten și cu altcineva, nu-i așa? Pentru adulți lucrurile se schimbă, însă cei mici au uneori o reală problemă vis-a-vis de un al treilea prieten. Poate fi un proces greu, acela de acceptare și deschidere, mai ales în cazurile în care copilul își dorește atenția celorlalți. Pot apărea dificultăți în momentul în care atenția ce i se oferă, se împarte. O situație asemănătoare ia naștere și în momentul în care apare un frate sau o soră.

Bucuria de a avea un prieten cu care să împarți tot felul de pasiuni, activități și aventuri e mare și așa cum am menționat la început, extrem de importantă. Chiar și năzbâtiile se transformă în amintiri minunate atunci când sunt făcute alături de prieteni. În timpul grădiniței, prietenia dintre colegi ajută nu doar copiii, ci și cadrele didactice. Odată reglat un grup în proporție de 70%, procesul educativ ajunge să fie mult mai fluid și mai productiv.

Prietenia este despre a ajuta, a împărți, a corecta, a dezvolta și a învăța împreună. La grupa mare deja aceste lucruri ajung să facă parte din procesul zilnic de învățare și reglare reciprocă. Pentru copilași, cartea Prietenul meu e trist e minunată pentru a-i ajuta să conștientizeze faptul că o bucurie se dublează în momentul în care e trăită alături de un prieten. Ce bucurie e aceea să privești ceva extraordinar dacă nu poți să te bucuri de acel lucru împreună cu prietenul tău, nu-i așa?

Există, însă și prieteni ușor geloși, știm. Sunt momente, în copilăria mică, în care se privesc și își conștientizează abilitățile reciproc, dar nu au încă exercițiul aprecierii pentru celălalt și nici nu realizează că se pot susține sau învăța unul de la celălalt. Cartea Betty, o văcuță specială poate fi folosită în acest sens pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă că un prieten care știe să danseze, mă poate învăța. E minunat să ne putem susține prietenii și să le facem loc în lumina reflectoarelor atunci când au nevoie. Toți ne dorim să fim văzuți, auziți și apreciați și nu există gelozie între noi - cel puțin asta încercăm să implementăm în mintea și sufletelor preșcolarilor, ca bază pentru viitor.

Grădinița este locul perfect pentru a învăța despre prietenie pentru fiecare copil. Observând o ceartă între alți doi prieteni te face fie să îți apreciezi prietenul mai mult, fie să înțelegi ce este un conflict și cum se poate el stinge. Încercăm, atât eu cât și colegele mele, să îi sprijinim tot timpul în a descoperi singuri. Noi stâlpul de care se pot rezema sau busola pe care o pot consulta la nevoie.

În cazul conflictelor, de orice fel, apelăm la empatie și la tot ce am învățat despre noi și ceilalți.

TIPS: copiii învață empatia ușor dacă sunt ghidați corect.

Aron și Ian cu susu-n jos e o carte excelentă pentru a învăța despre conflict, răbdare, eșec, frustrare și pauză. Pauzele și respirațiile sunt extrem de benefice încă de când copiii arată primele semne de furie sau frustrare, iar această carte oferă o metodă excelentă de a rezolva problemele cu răbdare. Este o carte interactivă ce îi va amuza pe cei mici.

Personal, am grupă mare și 14 dintre copii pleacă la școală - școli diferite, ceea ce adaugă despărțirea nu doar de locație, profesori, dar și de prieteni. La revedere prietene! Bun găsit prietene! e o carte pentru preșcolarii mici care ajută în a-i obișnui cu ideea de final, de despărțiri și pune totul într-o lumină pozitivă.

De la cele mai fragede vârste, copiii se confruntă cu realitatea vieții și au parte de tot felul de despărțiri, fie că vorbim despre o plantă sau un animal, fie de prieteni sau locuri. Orice sfârșit reprezintă un nou început și cei mici au nevoie de această filosofie.

 

 

Activitate

Idee de activitate pentru exersarea conștientizării de sine și a celorlalți și a empatiei: masaj colectiv - toți copiii stau așezați, unul în spatele celuilalt, pe pernuțe și se masează reciproc - e un trenuleț al empatiei.

Același exercițiu poate fi făcut în perechi, încurajându-i să se maseze reciproc pe mâini, umeri, spate, cu mențiunea că pot comunica celuilalt ce le place, ce nu, când să se oprească sau cât de tare să apese. Acest exercițiu poate fi făcut în pereche și apropie copiii care interacționează rar sau au conflicte.

Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART