Ne vedem la Gaudeamus! Ediția București 2023

17 noiembrie 2023
Ne vedem la Gaudeamus! Ediția București 2023

În perioada 22-26 noiembrie ne vedem la Târgul de Carte Gaudeamus la Romexpo, în Pavilionul Central. Anul acesta avem cel puțin 15 motive de bucurie deoarece Arthur, fratele mai mare, a împlinit anul acesta 15 ani. Te așteptăm la standul Grupului Editorial Art să completăm împreună lista bucuriilor pe care ni le fac cărțile bune. Pe lâng personajele deja îndrăgite de cei mici, Vlad și Cartea cu Genius vă face cunoștință cu prieteni noi, povești duioase și aventuri pe cinste.

Unicornul Thelma #1

Text și ilustrații de Aaron Blabey

Traducere din limba engleză de Florin Bican

O carte încântătoare care ne învață să ne iubim așa cum suntem... chiar și fără sclipici.

Thelma se simțea cam tristă – Viața ei părea pustie, căci din suflet își dorea unicorn și ea să fie.

Otis îi era prieten.Tare-i mai plăcea de ea! El i-a spus:

— Dar ești perfectă!

I-a spus Thelma:

— Nu-s așa!

Chiar atunci a dat cu ochii de un morcov în padoc. Ce idee super! Ura! Necheza sărind pe loc.

Și-a legat morcovul cela pe frunte, pe sub bărbie.

— O să zic că-s unicorn! Poate-mi merge… cine știe?

Unicornul Thelma se întoarce #2

Text și ilustrații de Aaron Blabey

Traducere din limba engleză de Florin Bican

Thelmei nu i-a plăcut celebritatea, așa că a fugit din lumina reflectoarelor și dusă a fost, lăsându-și fanii din lumea întreagă cu inimile frânte! „Ne e dor de unicornul nostru!" Thelma e timpul să sclipești din nou...

În lumea-ntreagă, fanii ei o jeleau la nesfârșit –

„Thelma, vino înapoi! De ce? DE CE NE-AI PĂRĂSIT?!“

Bunul ei prieten, Otis (și admiratorul ei), i-a spus:

— Le e dor de tine. Hai, ajută-i, dacă vrei…

— Să-i ajut? pufnește Thelma. Iarăși să mă costumez? Nu de-un fals au ei nevoie. Asta pot să-ți garantez.

Otis scutură din coamă:

— Știu ce le trebuie lor – Nu ești fals. Ești cea mai cea. Lor de tine le e DOR.

Legenda jocului Piatră foarfecă hârtie

Autor: Drew Daywalt

Ilustrații de Adam Rex

Traducere din limba engleză de Lavinia Mihók

În curtea casei, pe terenul de joacă și, da, chiar și în sala de clasă, copiii din întreaga lume joacă un joc pe cât de simplu, pe atât de distractiv. Îl știi și tu cu siguranță! Și iată că a venit vremea să aflăm legenda celor trei măreți războinici de la care a început totul...

PIATRĂ

FOARFECĂ

HÂRTIE!

Cu multă vreme în urmă, în Regatul Curții din Spate, un tărâm străvechi și îndepărtat, trăia un războinic pe nume PIATRĂ.

Piatră era cel mai puternic din ținut, dar era trist, căci n-avea niciun adversar de seamă. Piatră porni către pădurea misterioasă Din-colo-lângă-leagăn,unde întâlni un războinic agățat de-o sfoară pentru rufe, care ținea strâns chiloții unui uriaș.

Omulețul Mâncă-Vise

Autor: Michael Ende

Ilustrații de Annegert Fuchshuber

Traducere din limba germană de Gabriel H. Decuble

Să nu poți dormi noaptea e treabă serioasă și pentru cei mari, darămite pentru copii. Așa că atunci când se aude vorba că prințesa Somnoreaua nu reușește să pună geană pe geană de teama viselor urâte, tot regatul Picotilanda vuiește a îngrijorare. Regele dă sfară-n țară, oferind recompensă grasă, doar-doar s-o găsi vreun doctor sau vreun învățat care s-o vindece pe prințesă. Nimeni însă nu știe vreo doctorie. Mâhnitul rege pornește în lumea largă în căutare de ajutor. Și bine face, căci după drum lung și anevoios, regele va dibui mult-căutatul leac în cel mai nebănuit loc cu putință.

În Picotilanda, somnul este cel mai important lucru pentru toți locuitorii. De-aici se și trage numele țării, unde, cât e ziulica de lungă, toată lumea picotește. Însă, pentru locuitorii ei, nu contează cât de mult poți dormi, ci cât de lin ți-e somnul. E o diferență. Cine poate dormi bine se trezește mereu cu capul limpede și binedispus. Din acest motiv, cel care are somnul cel mai dulce devine rege. Dar au fost odată ca niciodată pe acel tărâm un rege și o regină care aveau o fetiță numită Somnoreaua – un nume frumos pentru o fetiță frumoasă, căci nu era chip să te îndoiești de frumusețea ei, dacă o vedeai. Fetița locuia împreună cu părinții ei în castelul viselor și dormea într-un pat uriaș cu baldachin și cu așternuturi albe ca nufărul.

Soarele furnicilor

Autor: George Topîrceanu

Ilustrații de Ștefan Georgescu

„Ai de-a face, în această carte, cu vârtejul anotimpurilor, cu ieșirile la rampă ale făpturilor animale, cu fabule și cu crochiuri de poezie. Mai presus de orice, însă, vei găsi așteptarea neașteptatului, plăcerea de a te lăsa surprins. Bun-venit, așadar, sub Soarele furnicilor, tupilați, vasăzică, la umbra unei flori de păpădie.” Liviu Papadima

Din tren

Ca un val de cer senin

Prins în volbură nomadă

Curge vântul cristalin

Pe câmpia de zăpadă.

Fără urmă, fără țel,

Gândul meu pierdut aleargă

La întrecere cu el,

Și se pierde-n zarea largă.


Cameleonul Cami pleacă în Tibet

Autor: Luminița Corneanu

Ilustrații de Andrei Damian

Gata cu croasantele cu gem și ceai la gustare! Gata cu cifrele, literele și desenele date de doamna educatoare! Gata cu grădinița cea plictisitoare! Cameleonul Cami e hotărât, nu mai vrea la grădiniță și pace. Dar cum să facă un cameleon mic să rămână acasă fără să se supere mămica? Poate e rost de-un șiretlic?

Cameleonul Cami s-a trezit deunăzi și și-a zis năuc: „Eu la grădiniţă nu mă mai duc! Nu mai suport să fac ce zice doamna educatoare! Nu mai vreau croasant cu gem și ceai la gustare! Nu mai vreau să colorez foile pe care mi le dă doamna și le verifică tata! Nu mai vreau să învăţ literele și cifrele! Gata!“

Carte de citire, carte de iubire

Autor: Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei

Ilustrații de Andrei Damian

„Carte de citire, carte de iubire nu înlocuieste Abecedarul și e mai mult o carte de iubire mărturisind credința autorilor că scriind pentru și despre copii și copilarie ei își continuă o fericită vârstă de mirări şi încântări, de poezie şi vis..." (Nichita Stănescu, Gheorghe Tomozei)

B

B e-un bursucel de treabă,

pofticios (e numai burţi)

nici de vorbă nu te-ntreabă,

nici nu-ţi mătură prin curţi.

Moșul Creangă-mi zice cum că

bursucelul nostru e

lenevos, fuge de muncă,

stă-n conac și bé... café!

Cui i-e frică de Scufița Roșie?

Text și ilustrații de Georgiana Chițac

A venit primăvara, iar doi lupișori cuminți înnoptează în pădure sub clar de lună. Se cam foiesc ei în culcuș și nu-și găsesc locul, căci pădurea mare e tare înfricoșătoare pentru niște lupi mici, chiar dacă îl au pe tătic  alături. Doar nu știi niciodată ce pericole pândesc prin apropiere. Dacă îi urmărește cumva vreo Scufiță Roșie? Dar chiar există temutele Scufițe Roșii? Sau sunt doar niște povești de adormit lupișorii?

— Tata, mie mi-e frică de ea! spuse Lupiblu, trăgând cu dinții de păturică.

— Dragul meu, și mie mi-era când eram mic ca tine, zise tata Lup.

— Dacă s-a ascuns și așteaptă să adormim și-l cheamă pe domnul cu pușcă? șopti Lupiblu.

— Ei, cum ar putea să facă asta? Știi doar că nu e semnal aici în pădure, îl liniști tata Lup.

Era prima noapte de primăvară cu lună plină și toată familia dormea afară. Citise bunicul undeva că face bine la blană.

Peppa Pig: Peppa merge la bibliotecă

Autor: Neville Astley și Mark Baker

Traducere din limba engleză de Mădălina Buican

Peppei îi place să citească, dar și-a terminat toate cărțile. A venit vremea să tragă o fugă până la bibliotecă, unde sunt o mulțime de povești noi-nouțe.

— Mâine dimineață mergem la bibliotecă, zice mămica Purceluș. Dar acum e timpul să ne culcăm.

— Citește-ne din cartea ta, tăticule, te rog, zice Peppa. Tăticul Purceluș se apucă de citit, dar toată lumea adoarme!

Sfor! Sfor!

S-a făcut dimineață, iar Peppa și familia ei se îndreaptă spre bibliotecă. — Ce e o bibliotecă, tăticule? întreabă Peppa .

 — E un loc de unde împrumuți cărți, zice tăticul Purceluș.

Peppa Pig: Primul animal al Peppei

Autor: Neville Astley și Mark Baker

Traducere din limba engleză de Mădălina Buican

Pleosc! Pleosc! Vai! Aura, peștișorul Peppei, nu se simte bine. Peppa, George şi mămica Purceluş trebuie să meargă la veterinar ca să vadă ce a pățit Aura de nu mai vrea să mănânce. lar călătoria cu autobuzul până acolo va fi o adevărată aventura!

Apoi, în autobuz urcă Madam Gazelă și prietenele ei. Peppa! O, peștișorul tău se simte rău? Hai să cântăm să-l înveselim.

Roțile de-autobuz se-nvârtesc, se-nvârtesc, roțile de-autobuz se-nvârtesc, se-nvârtesc, roțile de-autobuz se-nvârtesc când călătoresc.

1,2,3... surpriză!

Autor: Agnese Baruzzi

Traducere din limba germană de Mara Călin

Lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi in această cărticică năstruşnică despre numere. Fiecare pagină împăturită dezvăluie o nouă surpriză, transformând totul într-un joc nostim de ghicit care le va stârni imaginația celor mici şi îi va amuza peste măsură.

1 înghețată oe băț ar fi tare gustoasă... pentru 9 țestoase.

A mai rămas doar 1 bomboană. Ar mai putea fi și altceva? Poate 7 pești flămânzi.

Tranchila Tropatrop o țestoasă de neoprit

Autor: Michael Ende

Ilustrații de Michael Bayer

Traducere din limba germană de Gabriel H. Decuble

E rost de veselie în regat, căci preamăritul sultan își serbează nunta, iar toate făpturile, cu mic, cu mare, sunt invitate să benchetuiască. La auzul veștii, după îndelungi frământări și chibzuială, țestoasa Tranchila Topatrop pornește să se alăture alaiului, cu mers greoi și împovărat. Dar timpu-i scurt, iar drumul lung și anevoios, greu de parcurs pentru o țestoasă. Unde mai pui că toți cei întâlniți în cale o dojenesc și râd de ea, povățuind-o să se lase păgubașă. Cum să bată atâta drum o biată făptură înceată, când alții mai sprinteni nici n-ar visa? „Pas cu pas", le răspunde Tranchila de fiecare dată.

„Dacă toate animalele, mari și mici, june și vârstnice, trupeșe sau pirpirii, zbicite sau lunecoase sunt invitate la nuntă”, și-a zis Tranchila în sinea ei, „atunci înseamnă că și eu sunt invitată. Atunci de ce n-aș merge și eu la cea mai frumoasă petrecere din câte s-au pomenit vreodată?” După ce a chibzuit cât a fost ziua de lungă, și-apoi și noaptea întreagă, hotărârea ei a fost luată.

Genius la grădiniță (22) Recomandări (124) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART