Medalia Caldecott, un indiciu pentru reperarea unor mici capodopere

12 noiembrie 2018
Medalia Caldecott, un indiciu pentru reperarea unor mici capodopere

Sunt multe, nenumărate distincții care onorează cărțile, după fel de fel de criterii, iar cărțile pentru copii au și ele paleta lor de premii cu care să se poată împăuna. Una dintre cele mai frumose distincții, un premiu care se acordă de 81 de ani pentru cea mai frumoasă carte ilustrată pentru copii apărută în SUA este Medalia Caldecott. În timp, după ce a recompensat volume ajunse clasice, iubite și citite de milioane de copii, Medalia Caldecott a devenit una dintre cele mai prestigioase și râvnite distincții din această zonă.

 

Premiul a fost înființat în 1937, în onoarea unui ilustrator englez, de secol XIX, Randolph Caldecott, ale cărui cărți au avut o onfluență majoră asupra modului în care a evoluat ilustrația pentru copii. În fiecare an, Medalia e acordată de Asociația Bibliotecilor pentru Copii, o divizie a Asociației Bibliotecilor din America, iar prezența pe lista nominalizaților e, în sine, o reușită. Lista nominalizărilor la Medalia Caldecott triază, practic, cele mai interesante și mai originale cărți ilustrate pentru copii din spațiul american, salutând creativitate artiștilor care le-au imaginat.

 

Pentru a avea o imagine mai clară asupra creațiilor pe care această medalie le recompensează, e suficient să aruncăm o privire chiar pe rafturile cu traduceri disponibile deja în limba română, chiar în colecția Vlad și Cartea cu Genius a Editurii Arthur. Toate aceste cărți au fost traduse de nume importante, cu atenție și cu prețuire pentru text, în așa fel încât cititorii de toate vârstele să se poată lbucura de frumusețea acestor texte foarte ingenioase. Cea mai recentă carte intrată în colecție este Strega Nona de Tomie dePaola, tradusă Vlad Russo, o poveste ca un adevărat festin, pe cât de amuzantă, pe atât de bogat și ingenios ilustrată. Strega Nona spune povestea unei vrăjitoare din Calabria care-și ia un ajutor, nemaireușind să facă față tuturor corvoadelor din gospodărie.Treburile se complică atunci când ajutorul, un băiat curios, dar nu tocmai perspicace, trage cu ochiul la vrăjile pe care le face Strega Nona și își imaginează că și el s-ar pricepe, fără probleme. Rezultatul? Un fluviu de spaghete care se revarsă peste tot satul și râsul vrăjitoarei,  singura capabilă să strunească potopul de paste.

 

O altă minunăție de carte, recompensată cu Medalia Caldecott este Regele tuturor sălbăticiunilor de Maurice Sendak (trad. Roxana Jeler), un clasic de acum,  ale cărui ilustrații, realizate de un maestru recunoscut al genului, au generat o adevărată școală de artiști. Regele tuturor sălbăticiunilor invită cititorii la un plonjon în necunoscut, alături de un băiețel supărat, îmbrăcat în costumul lui de lup, care, certat de mamă pentru niște mici obrăznicii, pornește într-o călătorie fantastică spre tărâmul sălbăticiunilor, pentru a descoperi unde îl așteaptă, de fapt, iubirea, grija și căldura.

 

Olivia de Ian Falconer, tradusă Laura Albulescu, o are în centru pe deja celebra purcelușă Olivia, care, pentru că a fost un personaj de carte atât de simpatic și iubit, a ajuns și personaj de desene animate. Olivia este o purcelușă originală, creativă, rebelă și foarte inteligentă. Olivia are gusturi alese, îi place baletul, îi place la muzeul de artă modernă și la fel de mult îi place să picteze pereții de acasă, în aceeași manieră. E teribil de simpatică și de amuzantă, iar creatorul ei a făcut-o cu adevărat să iasă din pagină.

 

Mult mai multe cărți de aceeași valoare vă așteaptă, traduse, la Editura Arthur și merită căutate, citite sau dăruite. Sunt titluri care se disting din șuvoiul de noutăți pentru copii cu care piața e inundată, cărți care aduc bucurie și copiilor, și copiilor de orice vârstă. Și toate au, ca insignă de identificare, fie Medalia, fie Caldecott Honour.

 

Cărți de la Editura Vlad și Cartea cu Genius recompensate cu Medalia Caldecott:

 

Regele tuturor sălbăticiunilor de Maurice Sendak (trad. Roxana Jeler)

Olivia de Ian Falconer (trad. Laura Albulescu

Sylvester și pietricica fermecată de William Steig (trad. Laura Albulescu)

Strega Nona de Tomie dePaola (trad. Vlad Russo)

 

        

Un text de Eliza Ștefan

Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART