Malala și creionul magic

20 august 2019
Malala și creionul magic

Când sunt mici, toți copiii cred în magie și își doresc să aibă un obiect sau un talisman magic care să le îndeplinească dorințele. La fel a fost și Malala, cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace: privea un desen animat, împreună cu frații ei, și își dorea foarte mult să aibă un creion fermecat la fel ca protagonistul serialului.

 

Însă Malala nu-și dorește bogății sau lucruri materiale, la fel ca alți copii obișnuiți. Malala își dorește lucruri mărunte pentru ea (un zăvor la cameră, o oră de somn în plus) și lucruri mari pentru comunitate și pentru cei din jur: să dispară mirosul gropii de gunoi, clădiri noi pentru școli gratuite, mingi care să înlocuiască ghemele de cârpă, libertate pentru fete, pace.

 

”Întâi și-ntâi, aș fi șters de pe fața pământului războiul, sărăcia și foamea. Apoi, aș fi desenat băieți și fete care să aibă aceleași drepturi.”

 

 

Ce își dorește Malala nu este imposibil, însă nu poate fi realizat cu un creion magic. Așa că începe să învețe, pentru a deveni cea mai bună din clasa ei, iar atunci când fetelor le este interzis să mai meargă la școală, Malala devine vocea lor. Este decisă să spună tuturor ce se întâmplă. În curând, Malala va deveni reprezentanta fetelor oprimate de pretutindeni.

 

Însă nu m-am mulţumit doar cu asta. Am scris discursuri şi am călătorit prin ţară să-mi spun povestea – am vorbit şi cu un reporter de la un celebru ziar internaţional. Oamenii chiar voiau să afle despre viaţa mea! Am vorbit în numele tuturor fetelor din valea mea care nu se puteau apăra singure.”

 

Pe măsură ce crește, Malala realizează că nu are nevoie de un creion magic pentru a schimba lumea, că e nevoie de educație, de implicare socială și de curaj. Malala continuă să creadă în magie, dar nu în magia creionului, ci în magia cuvintelor ei și a puterii lor de a coaliza oamenii pentru aceeași cauză.

 

Malala poate fi un model și o sursă de inspirație pentru copii, cu atât mai mult cu cât este o persoană reală, care continuă să lupte pentru lucrurile în care crede. S-au scris și publicat mai multe cărți-documentare despre ea, pentru diferite grupe de vârstă, iar aceasta cred că poate fi prima carte care ar trebui citită, începând cu vârsta de 5 ani, mai ales că este scrisă chiar din perspectiva ei.

 

 

 

Cartea este frumos ilustrată, iar episodul împușcării este relatat simbolic printr-o pagină complet neagră, urmată de o pagină în care Malala privește pe fereastra unui spital. Nu sunt oferite detalii exacte despre atac, rămânând la latitudinea părinților cum doresc să abordeze acest subiect.

 

Ilustrațiile sunt cu adevărat minunate și completează perfect textul scris: când Malala vorbește de libertate, ilustratoarea desenează ziduri, când Malala se gândește la sărăcie, în desene apar copii muncind și cărând gunoaie. Ruinele sunt completate cu desenele imaginare făcute cu creionul magic, pentru ca cititorul să-și poată imagina cum ar putea arăta o lume fără război, fără sărăcie și fără foamete.

 

Cartea se încheie cu un cuvânt adresat micilor cititori de către Malala și cu câteva detalii biografice despre aceasta.

 

Un text de Laura Frunză


 

 

Malala și creionul magichardcover (Vlad și Cartea cu Genius, 2019)

Autor: Malala Yousafzai

Ilustrator: Kerascoët

  • Traducere din limba engleză de Ioana Bâldea Constantinescu
Genius la grădiniță (22) Recomandări (124) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART