Grădinița distractivă: pachețelul cu gustări

20 septembrie 2022
Grădinița distractivă: pachețelul cu gustări

Obiceiurile copiilor nu sunt influențate doar de viața de familie, dar și de ceilalți copii cu care interacționează, jocuri și povești. Stilul de viață sănătos, alimentația corespunzătoare și mișcarea zilnică sunt alegeri pe care cei mici le vor face dacă sunt îndrumați spre ele.

Odată ce încep grădinița, viața copiilor capătă o nouă rutină. Un aport de alimente sănătoase este necesar pentru a oferi energie și concentrare pentru activitățile zilnice. Mesele și gustările întrețin pofta de mâncare fără ca cel mic să aibă impresia că mânăncă prea mult sau prea puțin. Este important să ne concentrăm atenția pe fructe și legume, pâine și cereale, carne și lactate.

Copiii au un ritm de creștere constant în timpul anilor petrecuți la grădiniță. Conținutul scăzut de grăsimi sau dietele trebuie evitate atunci când vorbim de alimentația copiilor, deoarece nevoia de energie și de nutrienți este mare. Părinții care se îngrijorează de eventuale fluctuații de greutate ale celor mici, trebuie să știe că există o abordare sănătoasă pentru rezolvarea acestor probleme:

  • Dezvoltarea obiceiurilor alimentare sănătoase pentru întreaga familie
  • Încurajarea activității fizice regulate

În ceea ce privește apetitul, copiii știu de fiecare dată de câtă mâncare au nevoie (mai puțin atunci când se alintă și nu vor să mănânce) și pot să se dezobișnuiască de această deprindere atunci când sunt obligați să mănânce prea mult. Încurajarea copiilor de a termina totul din farfurie sau de a primi recompense dulci atunci când mănâncă tot poate duce la supraalimentare.

 

 

Oferă-i copilului tău porții mici pentru început și dă-i mai mult doar dacă îi este încă foame. Ai încredere în copilul tău atunci când vine vorba de apetitul acestuia. Acest lucru nu ar trebui să creeze probleme dacă există o diversitate alimentară sănătoasă.

Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii de grădiniță ar trebui să fie îndrumați și către activități fizice distractive și potrivite vârstei lor.

O activitate fizică de o minim o oră poate ajuta copiii să-și mențină o greutate normală, îmbunătățește concentrarea și sporește stima de sine și încrederea. Jocul activ permite, de asemenea, dezvoltarea abilităților motorii.

Cu toate acestea, obiceiurile alimentare sănătoase sunt educate în primul rând în cadrul familiei.

A mânca în familie este un mod foarte plăcut și constructiv de a petrece timp de calitate alături de cei mici și de a le construi un stil de viață sănătos. Mesele în familie sunt un pretext bun pentru relaxare și comunicare, atât în timpul săptămânii, dar mai ales în weekend.

Iată câteva idei de rețete simple pe care le puteți pregăti alături de cei mici:

1. Înghețată

Ingrediente:

  • O banană feliată și congelată
  • Fructe de pădure congelate
  • Un iaurt

Mixează toate ingredientele într-un blender. Toarnă compoziția în forme de înghețată și pune-le la congelator pentru câteva ore.

2. Clătite cu banane

  • 2 oua
  • 1 si 1/2 banane bine coapte
  • un varf de lingurita de praf de copt
  • 1 lingura cu varf de faina (optional)
  • un praf de sare
  • 1/4 lingurita turmeric (optional, pentru culoare)

Mărunțește bananele cu furculița și bate oule într-un bol. Toarnă peste oule bătute banana și restul ingredientelor și amestecă bine. Pe o tigaie încinsă și unt sau ulei, pune câte o lingură din compoziție.

3. Brioșe cu legume

Ingredinte:

  • 2 ouă
  • o lingură de făină
  • jumătate de ardei
  • un fir de ceapă verde
  • 2-3 ciuperci champignon
  • un praf de sare
  • o lingură de ulei de măsline

Călește legumele într-o lingură de ulei de măsline. Bate ouăle. Într-un bol amestecă ouăle bătute, legumele, făina și praful de sare. Toarnă compoziția în forme de brioșe și pune-le în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de 30 de minute.

În cazul în care v-am făcut poftă de gustări delicioase v-am pregătit o serie de recomandări literare savuroase.

 

 

Dacă-i dai un fursec unui șoricel de Laura Numeroff

Cel mai distractiv la această carte este că folosește logica metodică pentru a rezolva o situație simplă și haioasă. Cartea spune povestea unui băiat care îi dă unui șoarece un fursec. Șoarecele cere un pahar cu lapte. Apoi cere un pai pentru a bea laptele, o oglindă pentru a-și vedea mustața de lapte etc. După ce a făcut tot ce a vrut șoarecele vrea să tragă un pui de somn, ceea ce înseamnă că va dori să i se citească o poveste. Această poveste este perfectă atât pentru acasă, cât și pentru grădiniță, fiind o sursă de inspirație pentru o mulțime de activități.

 

 

Stă să plouă cu chiftele de Judi Barrett

În orașul Mestecășinghite, mâncarea cade din cer de trei ori pe zi. Când vremea se înrăutățește, cetățenii se confruntă cu o decizie dificilă: ar trebui să rămână în orașul lor, unde nu este sigur să iasă afară, sau să își abandoneze casa și să plece în alt oraș? În cele din urmă, cetățenii își găsesc o altă casă și se obișnuiesc să cumpere alimente de la supermarketuri și învață să iubească ploaia și zăpada. Este o carte cu adevărat genială pentru copii.

 

Sir Nufărel de Anna Kemp

Aceasta este o poveste în rime despre o mică broască cu un vis mare – să devină un cavaler în armură strălucitoare. Străbate lumea în lung și-n lat pentru a găsi acea prințesă care are nevoie de salvare lui, astfel încât să o sărute și să se transforme într-un prinț. Singura Prințesă pe care o găsește chiar NU are nevoie de salvare, este destul de capabilă să-și poarte singură de grijă. Este o poveste amuzantă pentu iubitorii de prințese și nu numai.

 

În bucătăria de noapte de Maurice Sendak

E noapte. Toată lumea doarme. Doarme și Mickey, băiețelul din povestea noastră. Dar ce-i cu zgomotele astea? Și ce se-ntâmplă în bucătărie? Hei, ia te uită că Mickey a alunecat din pijama fix în bucătăria de noapte, unde trei bucătari robotesc de zor la tortul pentru micul dejun. Doar că n-au lapte și sunt cât pe ce să-l bage și pe Mickey la cuptor. Însă băiețelul are o idee... și iată-l cum pornește-n zbor, într-un avion din aluat.

 

 

Mopsul Porc de Aaron Blabey

O carte amuzantă despre un pug nepoliticos și bunul său prieten, un teckle amabil, Trevor. Porc este cel mai lacom câine din lume. Este răutăcios și nu împarte niciodată nimic cu nimeni. Trevor este cel care încearcă mereu să-l convingă pe Porc să se joace împreună, dar fără succes. Când vine vorba de mâncare sau jucării, nici nu se pune problme ca Porc să le împară cu cineva. Pig este rugat să-și împartă jucăriile, lăcomia lui se întoarce în cele din urmă. Va învăța oare Mopsul Porc bunele maniere?

 

 

Sursa articol: education.vic.gov.au

Sursa foto: pinterest.com

Aaron Blabey
Autor
Aaron Blabey
Aaron Blabey s-a născut pe 1 ianuarie 1974 în orașul Bendigo din Australia. A fost actor, dar din 2006 a început să creeze cărți pentru copii. Este au...
mai multe
Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART