Grădinița distractivă

29 septembrie 2022
Grădinița distractivă

Primii 2 ani din viața unui copil reprezintă cea mai intensă perioadă pentru părinți. În acestă etapă copiii își stabilesc atașamentul față de părinți.

Insă după 3 ani nevoile copilului se schimbă și apare dorința de interacțiune de lungă durată cu alți copiii. Aici intervine rolul grădiniței, intrarea copilului în colectivitate și adaptarea la aceasta.

Grădinița este locul în care cei mici își petrec cea mai mare parte a timpului și este foarte important să alegem o grădiniță adaptată nevoilor lor.

Deși pare o continuă joacă, trebuie să luăm în considerare programul educativ pe care aceasta îl oferă copiilor. Grădinița oferă celor mici oportunitatea de a învăța și exersa abilități esențiale de socializare, gestionare a emoțiilor și rezolvare a problemelor. Aceste etape sunt importante pentru pregătirea de școală.

Când știm că cel mic este pregătit să intre în colectivitate? În primul rând, ca părinți trebuie să ne asigurăm că are un bagaj de cuvinte care să-l ajute să se facă înțeles. Cel mic poate dezvolta anumite frustrări, iar un vocabular dezvoltat corespunzător îl va ajuta să își exprime și să își gestioneze emoțiile.

Orice schimbare, rupere de rutină presupune o presiune pentru copil. De exemplu, copiii de 1-2 ani nu sunt atrași de activități organizate, ci mai degrabă de libertatea de a explora. La creșă sau la grădiniță vor dezvolta aptitudini noi prin imitare: să mănânce singur, să se îmbrace sau să se spele pe dinți.

În al doilea rând, trebuie observată și încurajată nevoia lui de a interacționa cu alți copii. Copilul merge la grădiniță cu un set de reguli învățate de acasă. Acestea se vor sedimenta mult mai bine într-un cadru nou prin participarea la activități organizate în grup.

5 motive pentru care grădinița este esențială în dezvoltarea unui copil:

Dezvoltarea motorie

La grădiniță copilul începe să fie tot mai conștient de felul în care corpul lui se mișcă: merge, urcă scări, sare. Începe să devină încrezător în propria capacitatea corporală. În acest nou cadrul, copilul își va desfășura activitatea fără supravegherea și intervenția părinților. De la îmbracat, mâncat, mersul la toaletă, organizarea jucăriilor, cei mici se vor avea doar pe ei pentru a se descurca. Aici învață independeța de care au nevoie pe măsură ce cresc. Ș, nu doar că învață să aibă grijă de ei, vor învață să-i ajute și pe ceilalți.

Încurajază creativitatea și curiozitatea

Deși grădinița este un cadru organizat, creativitatea și curiozitatea copilului este stimulată prin diverse activități. Grădinița oferă copiilor oportunități de a-și folosi imaginația prin jocuri apropiate vârstei, care să-i ajute în acumularea de informații. Procesul de învățare este unul distractiv, în așa fel încât cel mic să nu simtă nicio presiune.

Dezvoltarea abilităților lingvistice

La grădiniță vocabularul și abilitățile de conversație se îmbunătățesc. Educatorii ajută la dzvoltarea abilităților lingvistice prin diverse jocuri, de exemplu descrierea jucăriei preferate.

Dezvoltarea stimei de sine

Aceasta este unul dintre principalele obiective pe care grădinița le urmărește. Este procesul prin care copilul învață să se simtă bine în pielea lui și să devină autonom în anumite acțiuni.

Inițiază primele interacțiuni cu activități de citire și matematică

Pentru a învăța primele noțiuni de matematică, copiilor li se oferă jocuri de sortare, jocuri de numărare și alte sarcini care să-i ajute în înțelegerea numerelor.

În ceea ce privește dezvoltarea abilităților de citire, copiii sunt învățați cum să recunoască literele în majuscule. De asemenea, în funcție de grădiniță există momentul de lectură, când celor mici li se citește dintr-o carte.

Iată 5 recomandări de carte pentru zile distractive la grădiniță:

Domnișoara învățătoare e un monstru! de Peter Brown

Școala poate fi un loc dificil pentru copii, mai ales dacă profesorul tău pare un zbir neînduplecat ca domnișoara Kirby. Bobby își petrece timpul îngrijorându-se ce să facă cu „monstrul său” de profesor, iar cel mai bun loc în care să se gândească la asta este în parc. Într-o zi pe când stătea pe o bancă în parc, se întâlnește chiar cu domnișoară Kirby, iar de aici lucrurile încep să se schimbe.

Este o poveste excelentă pentru școlarii sau preșcolarii care au emoții când vine vorba de interacțiunea cu cadrele didactice.

Văd, nu văd, întrevăd de Romana Romanyshyn, Andriy Lesiv

O carte absulut excepțională care vorbește printr-o grafică atent gândită despre lucrurile invizibile pentru ochiul uman. Această carte explică concepte care țin de zona vizuală, precum funcționarea microscoapelor și telescoapelor, a ochelarilor, a nuanțelor de culoare și a iluziilor optice. Cartea este câștigătoarea Premiului Bologna Ragazzi 2018, cel mai prestigios premiu din literatura pentru copii la categoria non-ficțiune.

Tare, încetișor, în șoaptă de Romana Romanyshyn, Andriy Lesiv

Designul grafic al acestei cărți se evidențiază printr-unstudiu atent al luminii, al culorii, a ceea ce vedem și cum vedem.

Cartea este o prezentare de ansamblu care combină incursiuni în imaginație și observații științifice cu ilustrații exuberante, subliniate  prin utilizarea generoasă a portocaliului Day-Glo și a albastrului viu. Cei doi creatorii ucrainieni au ales să se concentrează pe o gamă largă de subiecte, inclusiv culoarea și structura ochilor, semne și simboluri comune, iluzii optice, alfabetul Braille, fotografia.

Înăuntru-Afarei tale. Totul despre corpul uman de Tish Rabe

Acest titlu e o lecție de anatomie în versuri în stilul unic al lui Dr Seuss, scrisă de Tish Rabe și ilustrată de Aristides Ruiz. Cu ajutorul submarinului „Înăuntrul-lui-Afară”, Cotoi cu Pălărioi le arată copiilor tot ce se găsește pe dinafara și pe dinăuntrul corpului uman: organe, oase, mușchi, celule. Le explică felul în care funcționează simțurile, cum se vindecă corpul de o boală, cum funcționează digestia sau ce face fiecare emisferă a creierului. Ilustrațiile includ și planșe anatomice simple.

Veverița Tremurici de Mélanie Watt

Veveriței Tremurici îi este atât de frică de lumea exterioară, așă că preferă să rămână în copacul ei pentru totdeauna. Aceasta nu vrea să fie înțepatăde albine ucigașe, rechini sau marțieni verzi. Și în cazul în care se întâmplă ceva neașteptat, are un kit de urgență și un plan de salvare secret. Bineînțeles, lucrurile neașteptate au loc, iar Veverița Tremurici trebuie să sară din copac și să se lase în voia imprevizibilului. Ilustrațiile sunt minimaliste, dar oferă o perspectivă sofisticată designului de interior. Narațiunea simplă și amuzantă este captivantă, ceea ce face lectura ușoară și distractivă.

Theodor Seuss Geisel
Autor
Theodor Seuss Geisel
Theodor Seuss Geisel a fost un autor cunoscut mai ales pentru cărţile pentru copii semnate cu pseudonimul Dr. Seuss. Printre titlurile sale se numără...
mai multe
Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART