Genius la grădiniță #6 Cum a furat Grinch Crăciunul

de Oana Paraschiv21 decembrie 2023
Genius la grădiniță #6 Cum a furat Grinch Crăciunul

Te-ai întrebat vreodată de ce sărbatorile de Crăciun sunt așa minunate? Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? Dr. Seuss în cartea Cum a furat Grinch Craciunul ne îndeamnă să ne gândim la această sărbătoare. Să refectăm adânc în sufletul nostru și să întelegem de fapt ce reprezintă pentru fiecare dintre noi Crăciunul. Să fie despre cadouri, mâncăruri alese, prieteni și familie, despre tradiții, Moș Crăciun sau despre nașterea lui Iisus Hristos?

Copiii au și ei temă de gândire, mai precis, să descopere că sărbătoarea Crăciunului nu este despre lucrurile materiale, despre decorațiuni și lumini, cadouri și brăduți, fiind de fapt mult mai specială.

Tocmai asta va descoperi și morocănosul Grinch. Cine nu a auzit de Grinch? În pragul sărbătorilor, în toate magazinele găsești pijamale, căni și papuci pufoși, toate cu fața ursuzului Grinch, pe care toată lumea îl adoră.

Haideți să vă introduc puțin în lumea lui Grinch, așa cum este prezentată în cartea adresată copiilor.

Povestea este scrisă în rime, lucru care stărnește și mai mult curiozitatea, având funcție armonică - de muzicalitate, sonoritate și ritm. Grinch, care locuia într-o peșteră, departe de locuitorii satului Cinești, se opune cu vehemență Crăciunului, sărbătoare iubită și așteptată de toti locuitorii satului.

Motivul pentru care detestă Grinch Crăciunul este prezentat sub forma unei metafore - avea inima-n piept cu doua numere prea mică – lucru care evidențiază transmiterea informației către copii și anume că Grinch nu avea o inimă mare.

Din pragul peșterii sale, Grinch vedea satul Cinești pregătit de sărbătoare: ghirlande, lumini și decorațiuni îmbrăcau satul. Imaginea dimineții de Crăciun în care toată lumea năvălea asupra cadourilor, apoi la masa îmbelșugată, iar mai apoi la cântat colinde, toate aceste lucruri îl făceau pe Grinch să deteste Crăciunul.

Și cum sta el și privea, o idee cumplită îi venea. Astfel, Grinch se deghizează în Moș Crăciun, dar unul atipic, va fi un Moș cum nu s-a mai întâlnit. Își pregătește sania, îl costumează pe cățelul său, Max, în ren și nu uită să ia cu el mulți saci, dar nu plini de cadouri cum ar face adevăratul Moș, ci goi, pentru că Grinch are de gând să fure tot:

Puști cu doape! Biciclete! Role! Tobe! Și trompete! Floricele de porumb! Dulciuri! Jocuri! Triciclete! Le-a bagat în sac pe toate.

Grinch a avut grijă să golească și frigiderul cineștilor, a luat tot: cine fripturică, cine prăjitură, chiar și bradul l-a îndesat pe coș.

Nici întâlnirea suprinzătoare cu un copil de doi ani nu-l face pe Grinch să renunțe la planul lui, iar acesta intră în rolul lui Moș Crăciun și inventează o minciună pentru a-și putea continua maleficul plan.

Dimineața de Crăciun era tare așteptată acum de Grinch, tocmai de asta se urcă cu toată încărcătura pe vârful unei stânci pentru a o arunca și pentru a se bucura de reacția locuitorilor din Cinești când vor realiza că azi Crăciunul nu mai vine.

Nu mică a fost mirarea lui Grinch când a realizat că sunetul de tristețe pe care îl aștepta, venind din satul Cinești era de fapt un zvon de bucurie. Locuitorii satului au început să cânte și să se bucure de Crăciun chiar dacă nu mai aveau daruri, podoabe și bomboane, brazi, beteală și cartoane.

Replica lui Grinch surprinde esența poveștii: Poate Crăciunul nu vine din prăvălie,/ Poate...poate-i chiar mai mult decât ce pare să fie.

Frumusețea sărbătorilor de Crăciun vine din interiorul nostru, al fiecăruia, vine din iubirea pentru cei dragi și din iubirea pentru viață. Astfel, copiilor li se prezintă o altfel de imagine a Crăciunului, alături de cei dragi, în care nu ai nevoie de alte „artificii” pentru a-l face să fie special, locuitorii Cineștiului dovedind acest lucru.

Grinch întelege de fapt frumusețea Crăciunului văzută prin ochii cineștilor. Situația se schimbă radical, Grinch ducând toate lucrurile furate la locul lor.

Ce s-a întâmplat apoi?

Prin Cinești vestea s-a dus

Că a crescut inima-n Grinch

Cu trei numere în plus.

Dacă vrei să îi transmiți copilului tău, nepoților, verișorilor sau prichindeilor de la grădiniță esența Crăciunului îți recomand cu drag Cum a furat Grinch Crăciunul, scrisă și ilustrată de Dr. Seuss.

Feedback-ul celor mici îmi întărește ideea că vor indrăgi povestea lui Grinch. Pentru că întodeauna urmăresc să avem și o activitate practică ce vine în sprijinul fixării cunoștințelor și întelegerii textului, le-am propus să realizăm o activitate artistico-plastică, mai exact sania lui Grinch.

Vă las mai jos rezultatul muncii lor, iar dacă doriți să realizați și voi sania lui Grinch veți avea nevoie de:

- carton negru

- coală albă din care să realizați sania

- acuarele

- bureței

 

Creați-le amintiri frumoase copiilor legate de Crăciun, despre iubire și familie, despre simplitate și liniște, cadourile și mall-urile fiind departe de tot ceea ce însemnă de fapt această sărbătoare.

Sădiți în ei bucuria de a colecționa amintiri alături de oameni, bucuria colindelor și păstrarea tradițiior, acestea vor fi cu adevărat cele mai emoționante amintiri legate de sărbători.

 

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

Theodor Seuss Geisel
Autor
Theodor Seuss Geisel
Theodor Seuss Geisel a fost un autor cunoscut mai ales pentru cărţile pentru copii semnate cu pseudonimul Dr. Seuss. Printre titlurile sale se numără...
mai multe
Genius la grădiniță (23) Recomandări (125) Interviuri (9) Noutăți (32) Titluri în focus (113) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (79)
Genius la grădiniță #23 La Paști
Genius la grădiniță #23 La Paști de Oana Paraschiv 30 aprilie 2024
Cum reacționează o găină când își vede ouăle pe masa de bucătărie, toate colorate și decorate de sărbătoare? În realitate, nici nu ar observa într-ade...
Mai multe
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART