Genius la grădiniță #2 Unicornul Thelma se întoarce

de Oana Paraschiv20 noiembrie 2023
Genius la grădiniță #2 Unicornul Thelma se întoarce

Atât eu cât și grupa mea de curioși, ne-am îndrăgostit iremediabil de Thelma. Tocmai din acest motiv am vrut să aflăm cum a continuat povestea ei. Dacă citești acest articol, cel mai probabil vrei să afli și tu ce s-a mai întâmplat cu simpatica Thelma, prin ce peripeții a mai trecut și ce prieteni și-a mai făcut.

Pentru că primul volum, Unicornul Thelma, scris și ilustrat de Aaron Blabey a scos în evidență lucruri atât de frumoase de transmis copiilor (auto-valorizarea, acceptarea, iubirea de sine) am fost mai mult decât curioasă să aflu cu ce lecții vine al doilea volum intitulat Unicornul Thema se întoarce.

Alegerea Thelmei de a dispărea din lumina reflectoarelor, de a se face uitată și nemaivăzută, nu a fost deloc o decizie pe placul fanilor acesteia. Astfel, Thelma se confruntă acum cu o nouă problemă: suferința fanilor cărora unicornul Thelma le lipsește.

Fanii încep un întreg proces de căutare a Thelmei: organizează nopți de veghe pentru Thelma, bannere, publicații în ziare, afișe și întrebări, toate în speranța întoarcerii superstarului lor.

Cartea aduce în plan mai multe teme la care să reflectezi.

O primă temă de studiu este rezolvarea unei situații problemă, găsirea unei soluții care să fie benefică pentru toți cei implicați.

Deși Thelma a luat o decizie care o face fericită, aceasta realizează că decizia ei îi face pe toți fanii ei nefericiți, iar lucrul acesta o face să se simtă groaznic.

Ca adult, te găsești mai mereu pus în fața unei astfel de situații. Ce este corect să fac? Cum este mai bine pentru mine să acționez? Dar pentru cei din jurul meu?

Aici este cea de a doua temă la care cartea te invită să cugetezi. Este vorba de binele celorlalți, de empatie și prietenie, de relațiile sociale pe care le formezi.

Empatia se referă la capacitatea copilului de a trai o emoție ca și cum ar fi „în papucii altuia”. Empatia permite copiilor să înțeleagă gândurile și emoțiile celorlalți, ceea ce îi ajută să folosească cu succes strategii de reglare emoțională și de rezolvare a problemelor.

Întoarcerea Thelmei tocmai asta face: îi pune pe copii „în papucii” Thelmei, îi îndeamnă la reflecție, le dă o problemă și îi indeamnă să găsească o soluție cât mai bună pentru toți cei implicați în ea.

Vă spuneam mai sus despre prietenie. Pentru că Thelma se află într-un punct critic, în care nu reușește să găsească o soluție ideală atât pentru ea, cât și pentru fanii ei, îi cere sfatul prietenului lui ei, Otis.

Astfel, copiilor li se prezintă un exemplu de rezolvare a problemelor: atunci când ești într-o situație dificilă, când nu știi ce să faci, poți să apelezi la cei pe care îi iubești, ei vor fi mereu acolo să te susțină și să te ajute.

Rolul prietenilor este o altă temă care este prezentată în fața copiilor. Îl au ca model pe Otis, bunul prieten al Thelmei, care o sfătuiește, o ajută, o susține și o iubește indiferent dacă este sau nu o vedetă.

Cu ajutorul lui Otis, Thelma alege să devină din nou un unicorn, iar asta pentru că își dorește ca fanii ei să fie din nou fericiți.

Noua Thelma găsește strategii de coping (răspunsuri afective sau comportamentale dezvoltate ca modalitate de a tolera situațiile solicitante) în fața situațiilor neplăcute, astfel, atunci când primește răutăți din partea oamenilor, continuă să strălucească și îi ignoră.

Un alt aspect surprins în carte: a face față bullying-ului, a învăța să ignori răutățile, lucrurile negative și a nu te lăsa pradă emoțiilor negative.

Cartea aduce un final fericit pentru toată lumea. Artificiile încheie într-un mod spectaculos aventura Thelmei.

Thelma găsește un echilibru între viața de superstar și simplitatea din propria viață. Aceasta este acum fericită pentru că îi poate face și pe alții fericiți. E un punct important de plecare spre a îi învăța pe cei mici să depășească egocentrismul.

Una dintre caracteristicile gândirii copilului de 2- 4 ani este egocentrismul (nu poate să separa realitatea obiectivă de cea personală – tot ceea ce este în jurul lui există pentru a-i satisface dorințele). Tocmai din acest motiv este util ca noi, adulții, atât prin exemple concrete din viața reală, prin încurajarea actelor caritabile, cât și prin discuțiile pe baza situațiilor întâlnite în diferite povești, să le deschidem micuților noi perspective de a aborda diverse situații pentru a fi mai atenți la cei din jur. Și așa ajungem din nou la importanța dezvoltării empatiei. Să îi modelăm pentru a ajunge adulți conectați cu realitatea și atenți la nevoile celorlalți.

Activitatea pe care am realizat-o cu cei mici plecând de la intoarcerea Thelmei a presupus realizarea unui unicorn din materiale reciclabile.

De ce aveți nevoie?

- sul de carton

- ață colorată

- sclipici

- acuarele

- pensulă

- aracet

- coli colorate

- carioci

- multă voie bună

Mai jos aveti minunații unicorni pe care au fost foarte entuziasmați să îi realizeze. Chiar dacă din povestea Thelmei am învățat că nu ai nevoie de sclipici ca să strălucești, vă mărturisesc ca sclipiciul pentru decorat unicornul a fost punctul de interes pentru ei.

Nu uitați, iubiți-vă așa cum sunteti și îndrumați-i și pe copii să facă la fel!

Cu drag, 

O educatoare

   

Oana Paraschiv

Aaron Blabey
Autor
Aaron Blabey
Aaron Blabey s-a născut pe 1 ianuarie 1974 în orașul Bendigo din Australia. A fost actor, dar din 2006 a început să creeze cărți pentru copii. Este au...
mai multe
Recomandări (124) Genius la grădiniță (22) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe

S-ar putea să-ți placă și

Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART