Genius la grădiniță #11 Băiatul și balena iarna

de Oana Paraschiv22 ianuarie 2024
Genius la grădiniță #11 Băiatul și balena iarna

Pentru luna ianuarie le-am pregătit copiilor cărți cu și despre iarnă. Săptămâna trecută am văzut peisajele de iarnă prin intermediul ilustrațiilor lui John Schoenherr în cartea După bufnițe. Au fost foarte încântați de bufniță și de activitățile bazate pe carte, așa că am ales o altă viețuitoare de conturat activități pe baza ei.

Balena a fost în centrul atenției de data asta, balenă pe care au descoperit-o în cartea Băiatul și balena iarna, scrisă de Benji Davies. Cartea surprinde importanța prieteniei, li se dezvăluie copiilor adevăratul rol al prietenilor.

Povestea începe cu misunea de salvare a unei mici balene ajunse la malul mării din cauza unei furtuni. Viața ei este salvată de un băiețel și de tatăl acestuia care o observă pe mica balenă și o ajută să ajungă din nou în mare. Deși ea a dispărut în valurile mării, băiețelul nu și-a pierdut niciodată speranța că mica lui prietenă îl va vizita. Astfel, acesta se plimba adesea pe plajă cu dorința de a-și revea prietena marină.

Este prezentată viața oamenilor care locuiesc la malul mării în anotimpul iarna, care adesea pleacă la pescuit cu barca. Tatăl băiețelului pleacă într-o zi cu barca la pescuit, băiețelul rămânând acasă în așteptarea lui.

Însă așteptarea se dovedește mult prea lungă, iar când întunericul se lasă, Noi, băiețelul, hotărăște să plece în căutarea tatălui său. Astfel, vede în largul mării o umbră în întunericul nopții și hotărăște să meargă într-acolo. Găsește barca tatălui înțepenită în gheață dar nici urmă de tatăl lui la bordul bărcii.

Singur pe o barcă în largul mării, noaptea, pe Noi îl cuprinde teama și se ghemuiește întru-un colț din barcă. Copiilor li se dezvăluie rolul prietenilor, dar si reversul lucrurilor bune pe care le faci. Mica balenă a venit cu toată familia ei pentru a-și ajuta prietenul aflat în încurcătură.

Povestea le transmite copiilor prin exemplul băiețelului care salvează balena, dar și prin ajutorul oferit de balenă băiețelului, ce reprezintă prietenia. Deși nu s-a arătat niciodată atunci când băiețelul o aștepta la mal, mica balenă și-a făcut apariția atunci când băiețelul avea cea mai mare nevoie de ajutor.

Cei mici pot înțelege din situația prezentată rolul prietenilor în viața lor și adevăratul scop al acestora.

Îi aud des spunând Nu mai sunt prietena ta dacă nu te joci cum vreau eu , Nu mai suntem prieteni dacă te joci cu X și tocmai de asta îmi doresc să îi fac să își schimbe viziunea despre prietenie, despre modul cum se raportează la prietenii lor și mai ales, la așteptările pe care le au față de aceștia.

Consider că povestea de față mă ajută foarte mult în îndeplinirea obiectivului meu, de a le transmite ce este de fapt prietenia și ce așteptări să avem de la prieteni. Este un start de la care pot pleca, fără ca ei să conștientizeze abordarea problemei - a egocentrismului mai exact - care este frecvent la această vârstă, dar care trebuie depășit cu ajutorul discuțiilor, situațiilor și întâmplărilor fictive sau reale.

Balena și familia ei împing la mal barca în care se află băiețelul, iar acesta se întâlnește cu tatăl său, care fusese salvat de pescari. Întâmplarea din acea noapte de iarnă devine acum o amintire despre care Noi și tatăl lui mai povestesc, mai ales că a fost noaptea în care s-a întors prietena lui.

Finalul îi găsește pe cei doi vopsind barca, pe care au numit-o Mica balenă în cinstea bunei lui prietene care l-a ajutat. La fel ca multe alte povești, aceasta are valoare formativ-educativă, contribuind la formarea unor trăsături etice și morale.

Copiii își pot alege modele de comportament, pot observa cum acționează personajele în diverse situații, iar expunerea poveștii poate alterna cu dialoguri scurte adresate copiilor, în scopul de a le sonda opiniile sau de a le întreține atenția. Eu aleg să fac mereu asta în timpul lecturii, punându-i în situația respectivă: Cum ai reacționa? Cum te-ai simți? Ce crezi că va face?

Întrebările ajută mult la înțelegerea acțiunilor întreprinse de personaje, extrapolează și aduce fictivul în viața reală prin exemple asemănătoare din viața lor cu cele auzite în cadrul poveștilor. Astfel, am avut cadrul propice să încep cu ei o discuție despre prietenie, despre cum ne alegem prietenii, ce așteptăm de la ei, ce nevoie au ei de la noi și cel mai important, cum păstrăm prieteniile.

Partea practică a presupus decorarea unor bărcuțe din hârtie pe care apoi „le-am trimis pe mare”.

Scena dintre Noi și tătăl lui, când amândoi vopseau bărcuța, a fost realizată prin ochii copiilor, fiecare alegând propriul model și culorile necesare.

Materiale folosite:

- carioci

- acuarele

- pensule

- hârtie

Alegeți-le cărți cât mai diverse copiilor, cărți care au mereu în spate o morală, o învățătură pe care doriți să o transmiteți într-un mod cât mai plăcut. Îi veți ajuta să înteleagă mai bine lume înconjurătoare și le veți transmite valori care îi vor ajuta în viața lor socială.

Cu drag,

O educatoare

Oana Paraschiv

Genius la grădiniță (22) Recomandări (124) Interviuri (9) Noutăți (31) Titluri în focus (112) Evenimente (8) Topuri (3) Școală (16) Concursuri (15) Activitati (78)
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele
Genius la grădiniță #22 Ursulețul de pluș și animalele de Oana Paraschiv 19 aprilie 2024
Cu toții am avut un moment în viață în care ne-am întrebat care este scopul nostru în viață sau poate nu atât de specific, dar la ce anume suntem buni...
Mai multe
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise
Genius la grădiniță #21 Omulețul Mâncă-Vise de Oana Paraschiv 11 aprilie 2024
Când a fost ultima oară când te-ai trezit fără alarmă? Dacă raspunsul este recent, cel mai probabil ai un somn odihnitor, însă dacă răspunsul face ref...
Mai multe
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore
Genius la grădiniță #20 Fantasticele cărți zburătoare ale dlui Morris Lessmore de Oana Paraschiv 04 aprilie 2024
Dacă viața ta ar fi o carte, ce capitol ai alege ca fiind preferatul? Dar întâmplări, despre care ai alege să povestești? Ai începe cu a ta copilărie...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART